Το ριζότο είναι ένα πιάτο ιταλικής προέλευσης που φτιάχνεται μαγειρεύοντας το ρύζι σε ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει απαλό και κρεμώδες και να έχει απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας. Με αυτή τη συνταγή, μπορείτε να φτιάξετε ένα τρυφερό και γευστικό ριζότο βοδινού που θα είναι έτοιμο σε 30-40 λεπτά.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 6 φέτες μπέικον κομμένες σε κύβους
- 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο, Arborio
- ½ φλιτζάνι marsala
- 5 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
- 1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/3 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
- Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας και ροδίζουμε τον κιμά για περίπου 4-6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρέστε τον σε ένα πιάτο. Προσθέστε το μπέικον στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια, προσθέστε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σκόρδο, σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3-4 λεπτά.
Προσθέστε το ρύζι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέστε τη marsala και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Ρίξτε 4 φλιτζάνια ζωμό βοδινού, τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας, το γάλα, τα φύλλα δάφνης και τον μαγειρεμένο μοσχαρίσιο κιμά. Καλύψτε και κλειδώστε το καπάκι στη θέση του. Επιλέξτε Υψηλή πίεση και ρυθμίστε το χρονόμετρο 6 λεπτών.
Μετά από 6 λεπτά, σβήστε τη χύτρα ταχύτητας. Σιγοβράστε και ανακατεύετε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ζωμό βοείου κρέατος. Μαγειρέψτε ακάλυπτα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 2-3 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί ο περισσότερος ζωμός και το ρύζι να γίνει κρεμώδες. Ρίξτε μέσα την τριμμένη παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.