Στην παράδοση μας υπάρχουν πολλές παραλλαγές και όντως, σε ορισμένες περιοχές η «κοσμιρή» παρασκευάζεται ως παραλλαγή τυρόψωμου – δηλαδή, μια πίτα ή ψωμί με πλούσια γέμιση τυριών. Η συγκεκριμένη εκδοχή συνδυάζει την αφράτη ζύμη με μια γέμιση που συνήθως περιέχει φέτα, άλλα λευκά τυριά, αυγά και μυρωδικά, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη γεύση και υφή.
Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για κοσμιρή από την Ήπειρο:
Υλικά για τη Ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 7 γρ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 300 ml χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Υλικά για τη Γέμιση
- 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 200 γρ. μυζήθρα ή άλλο λευκό τυρί της επιλογής σας
- 2 αυγά
- 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (προαιρετικά, για πιο αφράτη υφή)
- 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι (προσαρμόστε τη γεύση – σημειώστε ότι η φέτα είναι ήδη αλμυρή)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία της Ζύμης:
Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι, προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε μέχρι να αποκτήσετε μια ομαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. - Ετοιμασία της Γέμισης:
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη θρυμματισμένη φέτα, τη μυζήθρα, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα συστατικά. - Συναρμολόγηση:
Ανοίξτε τη ζύμη σε μια στρόγγυλη ή οβάλ μορφή (μοιάζει περισσότερο με ψωμί ή πίτα) σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο επιφάνεια. Με ένα σπάτουλα ή τα δάχτυλά σας, απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα μικρό περίγραμμα στις άκρες. - Ψήσιμο:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετήστε την κοσμιρή σε ένα ταψί (μπορείτε να τη λιπάνετε ελαφρώς με ελαιόλαδο) και ψήστε για 25–30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει και η γέμιση να έχει σταθεροποιηθεί. - Σερβίρισμα:
Αφήστε το τυρόψωμο να κρυώσει ελαφρώς πριν το κόψετε σε κομμάτια. Σερβίρετε το ζεστό ως πρωινό, σνακ ή συνοδευτικό.
Παρατηρήσεις
- Προσαρμογές: Αν προτιμάτε πιο “πυκνή” γεύση τυριού, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα είδη λευκών τυριών ή να μειώσετε το γιαούρτι.
- Μυρωδικά: Τα μυρωδικά όπως ο άνηθος, το μαϊντανό ή ακόμα και λίγη ρίγανη μπορούν να δώσουν επιπλέον άρωμα και φρεσκάδα στο πιάτο.
- Προσωπική πινελιά: Σε κάποιες περιοχές, η κοσμιρή μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά, όπως ελιές ή καρυκεύματα της τοπικής παράδοσης.
Αυτή η εκδοχή της κοσμιρής αντικατοπτρίζει την ιδέα που έχετε περιγράψει – ένα τυρόψωμο με αφράτη ζύμη και πλούσια γεύση. Αν έχετε δει ή δοκιμάσει άλλη παραλλαγή, μοιραστείτε την εμπειρία σας!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply