Κι όμως υπάρχει! Η συνταγή που συνδυάζει τις υπερτροφές σολομό, κινόα, kale, λιναρόσπορο, γιαούρτι και ρόδι! Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται μεγάλη αλλά στην πραγματικότητα είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει γευστικά ενώ θα ωφελήσετε σημαντικά την υγεία και ευεξία του οργανισμού.
Επίσης, ο συνδυασμός πατάτας – σολομού, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό υδατάνθρακα – πρωτεΐνης.
Υλικά για 4 μερίδες
4 μεγάλες πατάτες (3,5 κιλά περίπου)
Ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σολομό:
½ κιλό σολομός
½ κουτ.γλυκού φύλλα πράσινου τσαγιού
2 κούπες καυτό νερό, 70-80 βαθμούς ºC
1 κουτ.γλυκού ελαφριά σόγια σος
1 κουτ.γλυκού ξύδι ρυζιού
Για το βρασμένο kale:
290 γρ. ψιλοκομμένο kale
2 κουτ.γλυκού λάδι καρύδας
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2,5 εκ. δόση τζίντζερ, καθαρισμένη και λιωμένη
Χυμός από ένα λεμόνι
2 κουτ.σούπας νερό
Για το γιαούρτι:
½ κουτ.γλυκού κουρκουμάς
2 κουτ.σούπας βραστό νερό
1 κουτ.γλυκού σιρόπι σφενδάμου
¾ μιας κανονικής συσκευασίας γιαουρτιού
Για τη γαρνιτούρα:
2 κουτ.σούπας λευκή ή χρυσή κινόα
2 κουτ.σούπας λιναρόσπορος
½ κούπα σπόρους ροδιού
Για να ψήσετε τις πατάτες, προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς ºC. Καθαρίστε τις πατάτες εξονυχιστικά και τρυπήστε τις αρκετές φορές με ένα πιρούνι. Τρίψτε ελαφρά με ελαιόλαδο και ραντίστε με αλάτι και πιπέρι. Απλώστε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε τις πατάτες για 50 με 60 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να μπορούν να κοπούν εύκολα με ένα πιρούνι μέχρι το κέντρο τους. Αναποδογυρίστε τις πατάτες μία με δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Για να μαρινάρετε και να μαγειρέψετε το σολομό: Χτυπήστε ελαφρά το σολομό στην επιφάνεια κοπής και αφαιρέστε πιθανά αγκάθια. Βυθίστε τα φύλλα πράσινου τσαγιού σε καυτό νερό για 5 λεπτά, και στη συνέχεια στραγγίξτε τα και ανακατέψτε τα μαζί με τη σόγια σος και το ξύδι ρυζιού. Ρίξτε το μίγμα σε ένα βαθύ μπολ και προσθέστε το σολομό. Τοποθετήστε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στα τελευταία λεπτά ψησίματος των πατατών, βγάλτε το σολομό από τη μαρινάδα του και αφήστε το να στεγνώσει. Ραντίστε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι και ψήστε με την πέτσα προς τα κάτω, στη ψηλή σχάρα του φούρνου για 12 λεπτά περίπου, μέχρι το σημείο δηλαδή όπου ο σολομός θα μπορεί να χωριστεί σε κομματάκια με ένα πιρούνι. Βγάλτε το σολομό από το φούρνο, αφαιρέστε την πέτσα και χωρίστε το σολομό σε κομματάκια για το σερβίρισμα.
Για να βράσετε το kale: Πλύντε το ψιλοκομμένο ºkale εξονυχιστικά και αφήστε το να στεγνώσει. Σε μεσαία φωτιά, ζεστάνετε το λάδι καρύδας και σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε ένα γουόκ, προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ, και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς για ένα λεπτό μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα των υλικών. Προσθέστε το kale σταδιακά έτσι ώστε η κάθε μερίδα να αναμειγνύεται με τα άλλα υλικά. Ρίξτε το χυμό λεμόνι και το νερό και καλύψτε το τηγάνι, αφήνοντας το περιεχόμενο να μαγειρευτεί για 10 λεπτά, μέχρι το kale να είναι μαλακό και να κρατά τη γεύση του. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν το θεωρήσετε απαραίτητο.
Για να ετοιμάσετε το γιαούρτι με τον κουρκουμά: Αναδεύστε τον κουρκουμά στο βραστό νερό και στη συνέχεια προσθέστε το σιρόπι σφενδάμου, και αναδεύστε ξανά. Προσθέστε και το γιαούρτι και ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για την κινόα: Ζεστάνετε ένα βαθύ τηγάνι σε μεσαία φωτιά. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας κινόα και μαγειρέψτε για 1 λεπτό μέχρι να ακούσετε ένα μικρό σκάσιμο. Η κινόα δεν σκάει όπως το ποπ κορν γι’αυτό δεν χρειάζεται να περιμένετε ένα μεγάλο μπαμ! Κουνήστε το τηγάνι έτσι ώστε όλοι οι κόκκοι κινόα να αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Για να σερβίρετε: Χωρίστε την πατάτα στη μέση και καλύψτε με το μίγμα γιαουρτιού, το kale, το σολομό, τη κινόα, το λιναρόσπορο και το ρόδι.
Διατροφική υπερδύναμη σε μία μερίδα!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!