της Εμμανουέλας Φωτεινού, Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός

Αν δεν αγαπάς τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τις μελιτζάνες προσπέρασε το post.

Αν όμως αυτό το φαγητό σου έκανε χτυποκάρδι αποθηκευσε τη συνταγή μου και κανε την με την πρώτη ευκαιρία!!

Υλικά για 5-6 μερίδες:
  • 6 μελιτζάνες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κρεμμύδια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4 φρέσκιες ντομάτες
  • 1 κ.σ. Πελτέ
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 φλ λάδι
  • αλατοπίπερο
  • 1 πρεζα κύμινο
  • 2 κ.γ. Μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Ξεπικριζουμε τις μελιτζάνες μας!
  2. Τοποθετούμε κομμένες τις μελιτζάνες σε νερό με αλάτι για 20 λεπτά. Στραγγίζουμε.
  3. Βάζουμε λίγο αλάτι στη σάρκα αφήνουμε για 15 λεπτά και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί καλά την επιφάνεια.
  4. Χαράζουμε δικτυωτά και λαδώνουμε με ένα πινελακι.
  5. Αλατιζουμε κ ψήνουμε σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο 30 λεπτά στους 180 μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
  6. Όσο ψήνουμε τις μελιτζάνες φτιάχνουμε τη σάλτσα μας.Κόβουμε τα κρεμμύδια κ το σκόρδο και τσιγαρίζουμε στο υπόλοιπο λαδακι σε χαμηλή φωτιά για να καραμελώσει το κρεμμύδι ενώ αναδευουμε συνεχώς.
  7. Ρίχνουμε τη καστανη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Θέλει υπομονή αλλά αξίζει τον κόπο.
  8. Ρίχνουμε τον πελτε κι έπειτα τη ντομάτα το αλάτι το πιπέρι κ το κύμινο. Αφήνουμε τη σάλτσα μας να δέσει.
  9. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το φούρνο και ρίχνουμε τη σάλτσα μας.
  10. Προσθέτουμε μαϊντανό και προαιρετικά προσθέτουμε άπαχο τυρί και ψήνουμε αλλά 20-30 λεπτά.
Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!!

Πρότυπο κέντρο ευεξίας
Φωτεινού Εμμανουέλα
Βιολόγος MSc – Κλινική Βιοχημικός 
Σπύρου Μερκούρη 56 (πλησίον μετρό Ευαγγελισμού)
210 7251933 – 6981395214