Αν πιστεύεις ότι οι φακές είναι βαρετές, ετοιμάσου να αλλάξεις γνώμη! Γιατί σήμερα ταξιδεύουμε γευστικά μέχρι τον Λίβανο με ένα πιάτο που είναι όσο απλό, τόσο και απολαυστικό. Το mujaddara – ή αλλιώς, λιβανέζικες φακές με ρύζι και καραμελωμένα κρεμμύδια – είναι η απόλυτη comfort συνταγή: θρεπτική, χορτοφαγική, μυρωδάτη και χορταστική. Δεν χρειάζεσαι τίποτα περίπλοκο, μόνο βασικά υλικά και λίγη αγάπη. Και πίστεψέ με – όταν τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελώνουν, θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι φακές
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο (π.χ. μπασμάτι)
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση:

  1. Βράσε τις φακές για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Σούρωσέ τες και άφησέ τες στην άκρη.
  2. Καραμέλωσε τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά. Κράτησε το 1/3 για το σερβίρισμα.
  3. Στην κατσαρόλα, βάλε φακές, ρύζι, κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα περισσότερα κρεμμύδια. Πρόσθεσε το νερό, φέρε σε βρασμό, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε 15 λεπτά.
  4. Άφησέ το να σταθεί για 5 λεπτά και ανακάτεψε απαλά.
  5. Σέρβιρε με τα υπόλοιπα κρεμμύδια από πάνω και λίγο γιαούρτι στο πλάι. Αν έχεις και λίγη ταμπουλέ σαλάτα, ακόμα καλύτερα!

Tip: Αν θέλεις έξτρα γεύση, ρίξε λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι στο τέλος ή πασπάλισε με λίγα φρέσκα φύλλα δυόσμου.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Πανεύκολη συνταγή για νόστιμη σαλάτα ταμπουλέ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.