Πανάκριβη, πλούσια σε θερμίδες αλλά… ακαταμάχητη! Η “σοκολάτα Ντουμπάι” είναι το γλυκό που όλοι θέλουν να δοκιμάσουν φέτος, ακόμα και στις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας. Στην Κολωνία, μια από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες αγορές της χώρας, οι επισκέπτες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να αποκτήσουν λίγα γραμμάρια από αυτή τη μοναδική λιχουδιά. Το περίπτερο της εταιρείας Kischmisch, που εμπορεύεται προϊόντα από την Κεντρική Ασία, έχει γίνει το απόλυτο hotspot της αγοράς.

Ποια είναι η ιστορία της;

Η ιστορία της «σοκολάτας Ντουμπάι» ξεκινά στη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, από τη σοκολατοποιό Σάρα Χαμουντά. Η Σάρα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης της, αναζήτησε ένα γλυκό που να ικανοποιεί τις λιγούρες της, δημιουργώντας έναν εκρηκτικό συνδυασμό: κουβερτούρα σοκολάτας, κρέμα από φυστίκι Αιγίνης και τραγανό φύλλο κανταΐφι. Η λιχουδιά έγινε viral μέσα από το TikTok, κατακτώντας τον κόσμο και μετατρέποντας τη «σοκολάτα Ντουμπάι» σε must-have προϊόν των γιορτών.

Μπορεί να προστατευτεί το όνομα;

Παρά τη φήμη της, η νομική κατοχύρωση της ονομασίας «σοκολάτα Ντουμπάι» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία για τις ονομασίες προέλευσης, απαιτούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με την περιοχή παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σαμπάνια, η οποία μπορεί να φέρει την ονομασία μόνο αν προέρχεται από την Καμπανία της Γαλλίας. Ωστόσο, τα Εμιράτα δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος αυτών των συμφωνιών, καθιστώντας δύσκολη τη διεθνή προστασία της σοκολάτας.

Η μόδα καλά κρατεί

Ακόμη και στη Γερμανία, επιχειρηματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία της. Για παράδειγμα, μια YouTuber κατοχύρωσε το όνομα «σοκολάτα Ντουμπάι της Κικής», ενώ άλλες επιχειρήσεις, όπως η Fix Dessert Chocolatier, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν νομική προστασία.


Όμως, όποιες κι αν είναι οι νομικές εξελίξεις, ένα είναι βέβαιο: αυτή τη χρονιά, η «σοκολάτα Ντουμπάι» έχει ήδη κερδίσει τη θέση της στις καρδιές – και τα τραπέζια – των γλυκατζήδων των Χριστουγέννων.

Μια συνταγή για να τη φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι!

Υλικά:

  • Κανταΐφι
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Σοκολάτα κουβερτούρα (μαύρη και λευκή)
  • Κρέμα φυστικιού

Οδηγίες:

  1. Λιώσε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και πιτσιλά την φόρμα με αυτή.
  2. Λιώσε τη μαύρη σοκολάτα και βάλε τη μισή στη βάση της φόρμας. Βάλε την στην κατάψυξη για λίγη ώρα.
  3. Λιώσε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και πρόσθεσε το κανταΐφι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει χρώμα.
  4. Πρόσθεσε την κρέμα φυστικιού στο κανταΐφι και ανακάτεψε καλά.
  5. Ρίξε το μείγμα του κανταϊφιού στη φόρμα με τη σοκολάτα και κάλυψε με την υπόλοιπη μαύρη σοκολάτα.
  6. Βάλε την στην κατάψυξη για λίγη ώρα μέχρι να σφίξει.

Καλή απόλαυση όπως κι αν την ονομάσεις!