Τα Pastel de nata είναι οι θρυλικές πορτογαλικές τάρτες με κρέμα που κλέβουν την καρδιά όσων τις δοκιμάσουν. Η τραγανή, αφράτη ζύμη και η βελούδινη κρέμα τους, ελαφρώς αρωματισμένη με κανέλα και βανίλια, δημιουργούν έναν συνδυασμό που δεν μπορείς να αντισταθείς. Αυτές οι μικρές τάρτες είναι ιδανικές για κάθε στιγμή της ημέρας, είτε με τον καφέ σου είτε ως γλυκό μετά από ένα ωραίο γεύμα. Ας δούμε πώς μπορείς να τις φτιάξεις!

Υλικά για 12 τάρτες

  • 1 φύλλο σφολιάτας (αγοραστό ή σπιτικό)
  • 250 ml γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λωρίδα φλούδας λεμονιού (χωρίς το λευκό μέρος)
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε δίσκους, διαμέτρου περίπου 8-10 εκ., ανάλογα με τα φορμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα φορμάκια για μάφιν και τοποθετούμε τους δίσκους σφολιάτας, πιέζοντάς τους καλά ώστε να πάρουν το σχήμα των φορμών. Τρυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι τη βάση.

Για την κρέμα:

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε το γάλα με το αλεύρι μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και να μην υπάρχουν σβώλοι.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 5-7 λεπτά).
  3. Μόλις η κρέμα πήξει, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού.
  4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους αυγών και τη βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά λίγη από την κρέμα στα αυγά για να τα ζεστάνουμε (διαδικασία “συγκράτησης”), και έπειτα ρίχνουμε το μίγμα των αυγών στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη κρέμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Συναρμολόγηση:

  1. Γεμίζουμε τα φορμάκια με τη ζύμη με την κρέμα, αφήνοντας λίγο κενό στην κορυφή.
  2. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να ροδίσει και η κρέμα να κάνει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
  3. Αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν λίγο πριν τις ξεφορμάρουμε.

Σερβίρισμα: Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε!

Καλή απόλαυση!