Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει τη χορήγηση φαρμάκων για την απώλεια βάρους σε ανέργους, για να τους βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν δουλειά. Ο Υπουργός Υγείας Wes Streeting ανέφερε ότι η παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα στην αγορά εργασίας και η χορήγηση νέων φαρμάκων, όπως το Ozempic και το Mounjaro, θα μπορούσε να βοηθήσει τους πολίτες να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση και να αυξήσουν τις πιθανότητες απασχόλησης.

«Οι φαρδύτερες ζώνες μας επιβαρύνουν επίσης σημαντικά τις υπηρεσίες υγείας μας, κοστίζοντας στο NHS 11 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως – περισσότερο και από το κάπνισμα», δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε επίσης ότι η παχυσαρκία προκαλεί στους ανθρώπους να παίρνουν κατά μέσο όρο τέσσερις επιπλέον ημέρες ασθένειας τον χρόνο, γεγονός που επηρεάζει την οικονομία της χώρας.

Πιλοτικές Δοκιμές και Διεθνή Επένδυση

Ο Streeting ανακοίνωσε το σχέδιό του μέσω της εφημερίδας Telegraph, μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση επενδύει 279 εκατομμύρια λίρες σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Lilly. Στη διεθνή επενδυτική σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός Keir Starmer, ανακοινώθηκαν δοκιμές για τα εμβόλια απώλειας βάρους στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ.

Αυτές οι δοκιμές θα αξιολογήσουν αν τα φάρμακα επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα ανεργίας και αν μπορούν να μειώσουν την πίεση στο NHS. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι ενέσεις θα μπορούσαν να «αλλάξουν τη ζωή» πολλών ανθρώπων και να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, ενώ θα μειώσουν τις απαιτήσεις στις υπηρεσίες υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν ηθικά και οικονομικά ζητήματα, όπως τόνισε η δρ Ντόλι βαν Τάλεκεν από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υγειονομικής περίθαλψης με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι την οικονομική τους αξία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.