Η Νάντια Συντζανάκη είναι μια γυναίκα που πραγματικά μας εμπνέει! Με χαμόγελο που σε κερδίζει και μια απίστευτη θέληση, η Νάντια κατάφερε να κατακτήσει τη 2η θέση στο IRONMAN® 70.3® Greece το 2023, χωρίς ποτέ να αφήσει στην άκρη τους υπόλοιπους σημαντικούς ρόλους της, ως μητέρα τριών παιδιών και εργαζόμενη. Ανάμεσα στις οικογενειακές υποχρεώσεις και τη δουλειά της, πάντα βρίσκει χρόνο να προπονείται, δείχνοντας πως όταν θέλεις κάτι πολύ, μπορείς να τα καταφέρεις. Η αγάπη της για το τρίαθλο ξεκίνησε τυχαία, αλλά πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Η γυμναστική είναι τρόπος ζωής σε όλη την οικογένεια και αυτό αποτελεί σίγουρα έμπνευση για όλους μας!

T.L.: Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με το τρίαθλο; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δοκιμάσετε το συγκεκριμένο και αρκετά απαιτητικό άθλημα;

Ν.Σ.: Είμαι άνθρωπος που ανέκαθεν αγαπούσα την άθληση. Μικρή έκανα ενόργανη, στα φοιτητικά μου χρόνια είχα βγάλει μια ιδιωτική σχολή και δούλευα σε αλυσίδα γυμναστηρίων παράλληλα με την Αρχιτεκτονική. Μετά τη γέννηση του τρίτου μου παιδιού είχα ένα ατύχημα που μου δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στη μέση μου. Με την καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή μου, ξεκίνησα δειλά-δειλά το κολύμπι, κάτι το οποίο με βοήθησε πολύ. Έξι μήνες αργότερα, βρέθηκα να συμμετέχω σε έναν φιλανθρωπικού χαρακτήρα αγώνα τριάθλου στην πόλη μου, με δανεικό ποδήλατο, όπου μαγεύτηκα! Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το είχα ήδη αποφασίσει, θα ξεκινούσα τρίαθλο, θα γέμιζα τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο μου με προπονήσεις. Η συμμετοχή μου σε ένα IRONMAN® ήταν ένας από τους στόχους που ήθελα να πετύχω στο άμεσο μέλλον.

T.L.: Ως μητέρα τριών παιδιών κι εργαζόμενη γυναίκα, πώς συνδυάζετε τον αθλητισμό με τις οικογενειακές και επαγγελματικές σας υποχρεώσεις; Τί ρόλο παίζει η οικογένειά σας σε αυτό;

Ν.Σ.: Ο σύζυγός μου ήταν πρωταθλητής κολύμβησης και εξακολουθεί να κολυμπάει παρά το δύσκολο πρόγραμμά του!

Τα δύο μου κορίτσια ασχολούνται με την αγωνιστική κολύμβηση. Η μεγάλη μου κόρη, που είναι φοιτήτρια νομικής, έχει πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ και προπονείται στη Θεσσαλονίκη. Η μικρότερη που πηγαίνει δευτέρα λυκείου, παρά τις σχολικές υποχρεώσεις κολυμπάει καθημερινά! Ο μικρότερος γιος ασχολείται με το πόλο.

Θα έλεγα ότι είμαστε μια αθλητική οικογένεια. Ο αθλητισμός αποτελεί εκτόνωση για όλους μας, ειδικά για εμένα. Η οικογένειά μου το καταλαβαίνει και με στηρίζει καθημερινά. Ο σύζυγός μου θα με βοηθήσει στις υποχρεώσεις του σπιτιού και των παιδιών. Βέβαια, υπάρχουν και περίοδοι που η καθημερινότητα δυσκολεύει. Εκεί σίγουρα οι προπονήσεις περιορίζονται, μιας και η οικογένεια και η εργασία για μένα προέχουν.

T.L.: Τι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με το τρίαθλο;  Πως κατανέμεται η εβδομαδιαία προπόνηση;

Ν.Σ.: Καταρχήν μιλάμε για τρία αθλήματα. Δεν είναι εύκολο να το αποφασίσει κανείς. Συνήθως οι περισσότεροι τριαθλητές ”έρχονται” από το άθλημα της κολύμβησης, που είναι αρκετά τεχνικό. Κατά τα αλλά, όπως κάθε άθλημα, θέλει επιμονή, υπομονή και συνέπεια στο πρόγραμμα. Προσωπικά, είμαι πολύ τυχερή γιατί σχεδόν από το ξεκίνημά μου, εδώ και 10 χρόνια, έχω δίπλα μου τον Βασίλη Κρομμύδα και τη σύζυγό του Zarina Kopina που με προπονούν και τους οφείλω πολλά ευχαριστώ!

Οι προπονήσεις μου εξαρτώνται κάθε φορά από τους στόχους της χρονιάς και διαφοροποιούνται σε διάρκεια και ένταση. Συνήθως, οι μεγάλης διάρκειας ποδηλατικές προπονήσεις και τα long run γίνονται Σαββατοκύριακο.

Ένα  γενικό πλάνο προπόνησής μου κυμαίνεται από 10-15 ώρες την εβδομάδα που μπορεί να φτάσει και τις 22 ώρες αν ο στόχος είναι για παράδειγμα ένας αγώνας IRONMAN®.

 

T.L.: Ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι σας φόβοι ή προκλήσεις που αντιμετωπίσατε όταν αποφασίσατε να συμμετάσχετε πέρυσι στο IRONMAN® 70.3® Greece, στη Βουλιαγμένη;

Ν.Σ.: Για μένα η συμμετοχή μου στον συγκεκριμένο αγώνα, μόνο χαρά και ανυπομονησία με κάνει να αισθανθώ! Το γεγονός ότι βρίσκομαι στην γραμμή εκκίνησης με φίλους τριαθλητές, ότι η διαδρομή πλημμυρίζει από κόσμο που μας εμψυχώνει, εκμηδενίζει κάθε φόβο και άγχος που μπορεί να έχω! Στόχος μου κάθε φορά είναι να τερματίζω υγιής και να δίνω το καλύτερο που μπορώ, και φυσικά να απολαύσω τον αγώνα! Ανυπομονώ και για το φετινό IRONMAN® 70.3® Greece στον Μαραθώνα!

T.L.: Πέρυσι κατακτήσατε την 2η θέση στην κατηγορία των γυναικών, στο IRONMAN 70.3 Greece Τί σημαίνει αυτή η επιτυχία για εσάς;

Ν.Σ.: Πήρα μεγάλη ικανοποίηση και χαρά! Είναι όμορφο να βλέπεις ότι οι κόποι και οι στερήσεις πιάνουν τόπο! Πόσο μάλλον στη Χώρα σου! Άλλωστε γι’  αυτό προπονούμαστε, για τις λίγες στιγμές χαράς, που θα τις θυμάσαι για πάντα!

T.L.: Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει το τρίαθλο αλλά νιώθει ότι δεν έχει το χρόνο ή την αυτοπεποίθηση να το δοκιμάσει;

Ν.Σ.: Κάθε γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει, αρκεί να το θέλει. Υπάρχουν πολλές αποστάσεις στο τρίαθλο, θα μπορούσε να δοκιμάσει τη μικρότερη απόσταση, να ξεκινήσει ένα προπονητικό πλάνο με υπόδειξη ενός ειδικού προπονητή. Το δύσκολο είναι να ξεκινήσεις…είμαι σίγουρη για τη συνέχεια!

T.L.: Πόσο σημαντικές είναι πρωτοβουλίες , όπως η ομάδα “atheTRIes”, που έχουν στόχο να φέρουν κι άλλες γυναίκες στο τρίαθλο;

Ν.Σ.: Η ΕΥ ΖΗΝ Greece και ειδικά η Γκρέτα Λυμπεροπούλου που είχε την ιδέα για τις atheTRIes, παρακινούν πολλές γυναίκες να ασχοληθούν πιο ενεργά και αγωνιστικά με το τρίαθλο! Βλέπω τα starting list των αγώνων και με χαροποιεί ιδιαίτερα που πλέον οι γυναίκες καταλαμβάνουν πάνω από το 30% των συμμετεχόντων! Είναι εντυπωσιακό ποσοστό και εύχομαι να αυξηθεί ακόμη περισσότερο!

T.L.: Υπάρχουν στιγμές που σας πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσετε; Και αν ναι, τι ήταν αυτό που τελικά σας κράτησε προσηλωμένη στο στόχο και πώς διαχειριστήκατε την απογοήτευση και την κούραση;

Ν.Σ.: Βέβαια! Μετά από κάθε αγώνα, η πρώτη σκέψη είναι να μην ξανατρέξω! Πιστεύω για όλους σχεδόν. Μετά που χαλαρώνω και ηρεμώ, βάζω αμέσως καινούργιο στόχο, για να μη δώσω στο εαυτό μου το περιθώριο της παραίτησης.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, υπάρχουν περίοδοι στην ζωή μου που δυσκολεύει αρκετά η καθημερινότητα. Εκεί επιλέγω να μετριάσω την προπόνηση…αλλά ποτέ δε σκέφτομαι την παραίτηση.

T.L.: Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας σχετικά με τον αθλητισμό;

Ν.Σ.: Επόμενος στόχος….οι στόχοι της Αντιγόνης, που από εδώ και πέρα θα είναι και δικοί μου στόχοι.

Με χαρά από φέτος έχω ξεκινήσει προπονήσεις με την Αντιγόνη Βασιλοπούλου, η οποία είναι πρωταθλήτρια παρατριάθλου με οπτική αναπηρία, και θα είμαι η οδηγός της! Μαζί θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την πρόκρισή της στην Παραολυμπιάδα του 2028 στο αγώνισμα του Παρατριάθλου!

Μαζί θα τρέξουμε και στο φετινό ΔΕΗ IRONMAN® 70.3® Marathon, Greece και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτό! Θα τα πούμε στη γραμμή εκκίνησης στις 20 Οκτωβρίου! Να είστε όλοι εκεί!

T.L.: Ευχαριστούμε πολύ για την κουβέντα! Καλή επιτυχία στο IRONMAN® 70.3® Greece στον Μαραθώνα!

Ν.Σ.: Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published.