“Σκέφτομαι το ratatouille σαν ένα είδος μπριάμ λαχανικών. Η προέλευσή του είναι από τη Γαλλία αλλά αυτή είναι η δική μου έκδοση – πρόκειται για μια απίθανη γεύση λαχανικών” δηλώνει ο Jamie Oliver.
Υλικά
- 2 κόκκινα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες
- 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 μεγάλη σκληρή μελιτζάνα, κομμένη σε κομμάτια των 2 εκ.
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένη σε λεπτές φέτες
- 1 κίτρινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένη σε λεπτές φέτες
- 12 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
- 4 ντοματάκια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- ξύδι μπαλσάμικο
- 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάλτε τις φέτες του κόκκινου κρεμμυδιού μέσα σε ένα μπολ μαζί με το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μία πρέζα αλάτι και πιπέρι και μετά ανακατέψτε τα όλα μαζί.
- Βάλτε τις φέτες του κόκκινου κρεμμυδιού μέσα σε ένα μπολ μαζί με το σκόρδο, τα φύλλα θυμαριού, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μία πρέζα αλάτι και πιπέρι και μετά ανακατέψτε τα όλα μαζί.
- Προσθέστε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και τις ελιές και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 20 λεπτά.
- Μόλις τελειώσει ο χρόνος, προσθέστε τις ντομάτες στο σκεύος μαζί με το υπόλοιπο λάδι και ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη στα 35 λεπτά.
- Απενεργοποιήστε το Home Cooker, βγάλτε το σκεύος και το εξάρτημα ανάδευσης. Αναμείξτε με καλή αναλογία το ξύδι μπαλσάμικο, βάλτε τα περισσότερα από τα φύλλα βασιλικού και μετά αλατοπιπερώστε.
- Βάλτε το ratatouille σε μία πιατέλα, πασπαλίστε με τον υπόλοιπο βασιλικό και ρίξτε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η συμβουλή του Jamie Oliver:
“Για να το κάνω ακόμη πιο δελεαστικό, μου αρέσει να το σερβίρω με λίγο κατσικίσιο τυρί ή φέτα και να πασπαλίζω με ένα μείγμα ψημένων σπόρων. Ψήστε τους σπόρους στο HomeCooker για λίγα λεπτά στους 130°C πριν ξεκινήσετε.'”