Η ιδανική συνταγή για κάθε Παρασκευή, που τολμάμε λίγο περισσότερο είναι η κρεμώδης μακαρονάδα με γαρίδες και μοτσαρέλα. Αν και στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα υπέροχων τυριών, σε αυτήν την συνταγή ταιριάζει πολύ η ιταλική μοτσαρέλα γιατί δίνει την κρεμώδη και φρέσκια γεύση στην σάλτσα, που τόσο ταιριάζει με τις γαρίδες.
Τι θα χρειαστείτε για την μακαρονάδα με γαρίδες;
Για τα μακαρόνια:
- 1 πακέτο μακαρόνια πέννες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χωρίς γλουτένη ή ολικής αλέσεως)
Για τις γαρίδες:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (tip: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο που βρίσκεται στο βάζο με τις λιαστές ντομάτες)
- μισό κιλό γαρίδες (καθαρισμένες)
- 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
- 1/4 κουταλιά της σούπας αλάτι
Για την κρεμώδη σάλτσα:
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες χωρίς το λάδι τους
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βασιλικό – προσθέστε περισσότερο εάν έχετε φρέσκο
- Προαιρετικά – λίγο μπούκοβο
- 1/8 κουταλιά της σούπας πάπρικα
- μισή κούπα από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια (έχει το άμυλο που θέλουμε για την σάλτσα)
- Μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
Πως βράζουμε τα μακαρόνια;
-
Μαγειρέψτε τα μακαρόνια όπως λένε οι οδηγίες στην συσκευασία τους. Κρατήστε μισή κούπα από το νερό που έβρασαν και ξεπλύνετε τα.
Πως μαγειρεύουμε τις γαρίδες;
- Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο – ή το λάδι από το βάζο από τις λιαστές ντομάτες – σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέστε τις γαρίδες και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Μαγειρέψτε τις γαρίδες για περίπου ένα λεπτό και μετά ρίξτε τους αλάτι.
-
Σιγουρευτείτε ότι οι γαρίδες δεν είναι πολύ κολλητά μεταξύ τους γιατί έτσι θα σχηματιστεί υγρασία και δεν θα μαγειρευτούν όπως θέλουμε.
-
Μετά από 1 λεπτό, γυρίστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε τες για άλλο 1,5 λεπτό.
-
Οι γαρίδες θα πρέπει σε αυτό το σημείο να έχουν χρυσαφένιο ή ροζ χρώμα και να μην έχουν παραμαγειρευτεί. Μεταφέρετε τις γαρίδες σε ένα πιάτο με προσοχή έτσι ώστε να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι στο τηγάνι.
Για την κρεμώδη σάλτσα
-
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέστε τις λιαστές ντομάτες (μπορείτε εάν θέλετε να τις κόψετε σε μικρότερα κομμάτια) και λίγο ακόμη ψιλοκομμένο σκόρδο.
-
Σωτάρετε τις λιαστές ντομάτες στο λάδι από τις γαρίδες σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για ένα λεπτό μέχρι το σκόρδο να απελευθερώσει τα αρώματά του. Το τηγάνι θα πρέπει να καίει.
- Προσθέστε την τριμμένη μοτσαρέλα στο τηγάνι και ανακατέψτε όσο λιώνει. Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς.
- Εάν η σάλτσα είναι πολύ παχύρρευστη, ρίξτε το νερό από τα μακαρόνια που κρατήσαμε πριν.
-
Προσθέστε τον βασιλικό, την πάπρικα και το μπούκοβο ενώ ανακατεύετε.
-
Προσθέστε λίγο ακόμη αλάτι σταδιακά.
Τελικά βήματα της συνταγής
-
Προσθέστε τα μακαρόνια στο τηγάνι και συνεχίστε να μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά.
-
Προσθέστε και τις γαρίδες και συνεχίστε να ανακατεύετε.
-
Αφήστε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για άλλα 2 λεπτά ώστε να ανακατευτούν οι γεύσεις.
Η υπέροχη κρεμώδης μακαρονάδα με γαρίδες και μοτσαρέλα είναι έτοιμη για απόλαυση! Κάθε μπουκιά θα λιώνει στο στόμα!