Το κριθαρώτο είναι ένα από τα πιάτα που συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη γευστική απόλαυση. Θυμίζει ριζότο, αλλά έχει τον δικό του χαρακτήρα, χάρη στο αγαπημένο μας κριθαράκι. Αν ψάχνεις ένα νηστίσιμο φαγητό που να είναι χορταστικό, αρωματικό και γεμάτο γεύση, αυτή η συνταγή είναι ιδανική. Μαγειρεύεται εύκολα και μπορείς να το προσαρμόσεις με ό,τι λαχανικά έχεις στην κουζίνα σου. Πάμε να το ετοιμάσουμε!

Υλικά:

  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κολοκύθι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 ντομάτες, τριμμένες
  • 500 ml ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο, την πιπεριά και το κολοκύθι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το κριθαράκι και το καβουρδίζουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Αν χρησιμοποιούμε κρασί, το προσθέτουμε τώρα και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και το θυμάρι ή τη ρίγανη.
  6. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών σταδιακά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι το κριθαράκι να μαγειρευτεί και να χυλώσει.
  7. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  8. Σερβίρουμε ζεστό, προσθέτοντας λίγο έξτρα ελαιόλαδο αν θέλουμε.

Απολαμβάνουμε ένα υπέροχο νηστίσιμο κριθαρώτο, που συνδυάζει την απλότητα με την απόλυτη νοστιμιά! Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Σήμερα θα φάμε κεφτεδάκια με αρωματική κόκκινη σάλτσα

Leave a Reply

Your email address will not be published.