Η ajo blanco είναι μια δροσερή, αναζωογονητική σούπα που συνδυάζει την απλότητα με την γεύση. Εξαιρετική για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, αυτή η σούπα έχει τις ρίζες της στη νοτιοανατολική Ισπανία και είναι ιδανική για να απολαύσετε με παρέα. Με βάση το αμύγδαλο και το σκόρδο, η συνταγή αυτή προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά:

  • 200 γρ. αμύγδαλα (ωμά και ξεφλουδισμένα)
  • 4 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένες σε νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι (καλύτερα ξίδι από σταφύλι ή μήλο)
  • 1 1/2 φλ. νερό (ή όσο χρειάζεται για την επιθυμητή υφή)
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)

Για την γαρνιτούρα:

  • Σταφύλια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • Αμύγδαλα, καβουρδισμένα και κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, μουλιάστε τα αμύγδαλα σε νερό για περίπου 1 ώρα. Στραγγίστε τα και αφαιρέστε την εξωτερική τους φλούδα.
  2. Στο μπλέντερ, συνδυάστε τα μουλιασμένα αμύγδαλα, τις φέτες ψωμιού, τις σκελίδες σκόρδου και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Προσθέστε το ξίδι και συνεχίστε το χτύπημα. Στη συνέχεια, προσθέστε νερό σταδιακά μέχρι να πετύχετε την επιθυμητή υφή της σούπας. Συνήθως, η υφή πρέπει να είναι κρεμώδης αλλά ρευστή.
  4. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.
  5. Μεταφέρετε τη σούπα στο ψυγείο και αφήστε την να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρετε.
  6. Σερβίρετε την ajo blanco κρύο, γαρνιρισμένο με κομμάτια σταφυλιών και φέτες καβουρδισμένων αμυγδάλων.

Αυτή η συνταγή για ajo blanco θα προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία και είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή απλά να απολαύσετε μια δροσερή καλοκαιρινή μέρα. Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Σούπα με πράσο, μάραθο και τσίλι