Η μανιάτικη τραβηχτή πίτα, μια παραδοσιακή συνταγή από την Μάνη, αποτελεί έναν μοναδικό γαστρονομικό θησαυρό της ελληνικής κουζίνας. Φτιαγμένη με αγνά, τοπικά υλικά και περιβάλλοντας με μαεστρία τη γέμιση, αυτή η πίτα κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι.
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 9 γρ. ξηρή μαγιά
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Υλικά για το σερβίρισμα:
- μέλι
- αλμυρό σκληρό τυρί της επιλογής μας
Μέθοδος:
1) Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί η μεγάλη ποσότητα αλευριού. Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μία λεία ζύμη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
2) Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και κόβουμε τη ζύμη σε 10 μικρά κομμάτια τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη. Τα τραβάμε και απο τις 2 πλευρές μέχρι να έχουμε ένα μακρύ οβάλ ζυμαράκι.
3) Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε της τραβηχτές. Τις γυρνάμε με ένα πιρούνι και απο τις δύο πλευρές μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανές.
4) Σερβίρουμε με μελί και τυρί.
Απόλαυσε την υπέροχη μανιάτικη τραβηχτή πίτα!
Πηγή: Magame Ginger
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;