Το τέλειο χριστουγεννιάτικο κεντρικό κομμάτι, με λιωμένο camembert στη μέση για dip.
Υλικά
- 4 μεγάλα αυγά
- 1½ κουταλιά της σούπας γάλα πλήρες
- 350g ισχυρό λευκό αλεύρι, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
- 7g αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
- 30g άχνη ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες τσίλι
- 200g αποξηραμένα cranberries, ψιλοκομμένα
- 200g ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους και μαλακωμένο
- 250g camembert με ξύλινη θήκη (αφαιρέστε τυχόν χαρτί ή πλαστικό)
Για το τελείωμα
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- καλή πρέζα αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε σε μια κανάτα τα αυγά και το γάλα να ενωθούν. Προσθέστε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα άλλο μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τις νιφάδες τσίλι και τα κράνμπερι και ανακατέψτε. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και ενώνουμε τη ζύμη (περίπου). Το μείγμα θα φαίνεται αρκετά υγρό και θα μοιάζει περισσότερο με πολύ πηχτό κουρκούτι για κέικ, αλλά μην ανησυχείτε.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μίξερ με γάντζο ζύμης. Προσθέστε σιγά σιγά το μαλακωμένο βούτυρο λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη για να βεβαιωθείτε ότι έχει ενσωματωθεί πριν προσθέσετε κι άλλο. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε τη ζύμη σε γρήγορη ρύθμιση για 10 λεπτά. Σκεπάζετε, βάζετε στο ψυγείο και αφήνετε όλη νύχτα.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λίγο χαρτί ψησίματος. Πάρτε το κάτω μισό της ξύλινης θήκης camembert και τοποθετήστε το στο κέντρο του ταψιού. Ξαναβάζουμε το τυρί στο ψυγείο.
- Ακουμπήστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χτυπήστε πίσω. Την κάνουμε σε σχήμα λουκάνικου και χωρίζουμε σε 5 ίσα κομμάτια. Χωρίστε κάθε κομμάτι σε 5 ίσα κομμάτια, ώστε να έχετε 25 μικρές μπάλες ζύμης συνολικά. Τσιμπήστε κάθε μπάλα στο κέντρο, γυρίστε τη ραφή προς τα κάτω και κυλήστε με το χέρι σας για να δημιουργήσετε μια λεία μπάλα. Τοποθετήστε τα πρώτα 10 γύρω από την ξύλινη θήκη και μετά τα ακόλουθα 15 γύρω τους, αφήνοντας μικρά κενά για να φουσκώσουν. Σκεπάζουμε με λίγη λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C. Βγάζουμε το τυρί από το περιτύλιγμα και το ρίχνουμε στην ξύλινη θήκη. Αλείφουμε τις μπάλες ζύμης με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε παντού με αλάτι. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσθέστε τη μαρμελάδα στο καυτό τυρί και σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;