Αυτό το πιάτο είναι δημοφιλές στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και έχει γεύση παρόμοια με τα φασόλια φούρνου, αλλά με μια πικάντικη πινελιά. Συνοδεύεται ιδανικά με κεφτεδάκια καουμπόη.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 200g καπνιστό λαρντόν μπέικον
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 250g μοσχαρίσιος κιμάς
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 100ml ουίσκι bourbon
  • 500ml ντοματοχυμό ή ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μελάσα
  • 1 κουταλιά της σούπας καυτερή σάλτσα (ή κατά βούληση)
  • 1 κιλό μαγειρεμένα φασόλια
  • 500ml ζωμό βοείου κρέατος ή κονσομέ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και την πιπεριά και τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να βγει το λίπος από το μπέικον και να καραμελώσουν το κρεμμύδι και η πιπεριά. Αφήστε τον πάτο της κατσαρόλας να σχηματίσει λίγη κρούστα γιατί θα προσθέσει γεύση.
  2. Προσθέτουμε το μοσχάρι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη σκόνη μουστάρδας και το γαρύφαλλο, στη συνέχεια ρίχνουμε το μπέρμπον και ανακατεύουμε για να χαλαρώσει η κρούστα στον πάτο της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε ξανά ζωηρά μέχρι να εξαφανιστεί η κρούστα. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τη ζάχαρη, τη μελάσα και την καυτερή σάλτσα. Ανακατεύουμε να ενωθούν και προσθέτουμε τα φασόλια και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας πολύ τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο, για περίπου 25 λεπτά. Η σάλτσα πρέπει να είναι καλά μειωμένη και πηχτή και το μοσχάρι να έχει ψηθεί.

Καλή απόλαυση!