Ιδιαίτερη, ξεχωριστή, elegant και κυρίως υγιεινή… είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που μπορεί κανείς να αποδώσει στην ιαπωνική κουζίνα. Η κουζίνα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα των Ιαπώνων και δικαιολογημένα κατέχει εδώ και πολλά χρόνια μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές (και στους ουρανίσκους) όλων εκείνων που λατρεύουν τα ταξίδια γευσιγνωσίας και που αναζητούν κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Μια ζεστή ημέρα του Ιουνίου, οι «γαστρονομικές» μου αναζητήσεις με οδήγησαν έξω από το Yuzu, το πρώτο Sushi bar του Περιστερίου, έναν ξεχωριστό χώρο που θυμίζει περισσότερο έναν ναό της ιαπωνικής κουζίνας και κουλτούρας, παρά Sushi Bar. To στέκι των Δυτικών Προαστίων που προτιμούν όλοι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου (για αυτό καλό θα ήταν να μην παραλείψετε την κράτηση), έχει κάτι από την απλότητα, τη μινιμαλιστική προσέγγιση, τη γοητεία και την ξεχωριστή αισθητική που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του Ιαπωνικού DNA. Τα εντυπωσιακά Murals με τις γκέισες σε pop ύφος, σε συνδυασμό με τα πολύχρωμα φωτιστικά και την uptempo μουσική είναι ορισμένα από τα πρώτα στοιχεία του μαγαζιού που δεν γίνεται να μην σου κάνουν εντύπωση.
Η ζεστασιά που απορρέει από αυτή τη «happy διάθεση» σε εξιτάρει για να δοκιμάσεις κάθε πιάτο που υπογράφει ο γνωστός σεφ, Παναγιώτης Γιαννόγλου. Συνενώνοντας τα all-time classics (όπως τα Nigiri και Sashimi), μαζί με τις δυναμικές πινελιές της Japanese fusion κουζίνας, το menu του Yuzu (όπου τα θαλασσινά μοιραία αποτελούν τη βάση του) είναι ένα μοναδικό γευσιγνωστικό statement. H εμπειρία μου στο Yuzu ξεκίνησε με Sashimi Λαυράκι, Edamame (φασολάκια σόγιας με χοντρό αλάτι) και προχώρησε στο ντελικάτο Crispy California Sushi (ρολό με καβούρι, αγγούρι αβοκάντο και επικάλυψη από panko). Τα θεϊκά Yuzu Rolls (ρολό με καβούρι Tempura, καβουρόψυχα, επικάλυψη από κόκκινο τόνο, αβοκάντο, κίτρινο χαβιάρι & yuzu Mayo) και τα Rainbow Rolls (ρολό με καβούρι, αγγούρι και επικάλυψη σολομού, τόνου, γαρίδας και αβοκάντο) έμοιαζαν σαν μια βουτιά στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού και έκαναν τα μάτια μου να λαμπυρίζουν όπως μια φιγούρα Manga!
Όμως κάπου δεν θα ένιωθα ότι είχα φτάσει στην Valhalla της γευστικής απόλαυσης, εάν δεν συνόδευα τα παραπάνω λαχταριστά πιάτα με ένα ποτήρι Σαμαρόπετρα (100% Sauvignon Blanc) από το κτήμα Κυρ-Γιάννη. Η ξεχωριστή γεύση του ξυπνάει τις αισθήσεις και φέρνει στο νου σκηνές από την πλούσια ελληνική Γη και συγκεκριμένα τους αμπελώνες της Φλώρινας, μπορεί να συνδυαστεί άψογα με φρέσκες σαλάτες, πιάτα με πιπεριές, σαλάτες λαχανικών, αγκινάρες, αρακά, τοματόσουπα και κυρίως θαλασσινά (όπως αχνιστά όστρακα ή ωμό ψάρι). Η Σαμαρόπετρα όχι απλώς έγινε άμεσα αναπόσπαστο κομμάτι του μενού του Yuzu Sushi Bar, αλλά με έκανε να αισθάνομαι ότι δύο διαφορετικοί κόσμοι της Ιαπωνίας και της Ελλάδας, είχαν γίνει ένα, με τα ιαπωνικά γευστικά vibes να ενώνονται με το μεσογειακό ταπεραμέντο.
Και επειδή ο καλύτερος γευστικός «επίλογος» είναι πάντοτε το επιδόρπιο, οι τίτλοι τέλους έπεσαν με ένα πεντανόστιμο Yuzu Cheesecake σε ποτήρι με καραμέλα βουτύρου, αλλά και ένα λαχταριστό Chocolate Earth, μια μοναδική μους σοκολάτας γάλακτος, η οποία ήταν σκέτη «σο-κόλαση»! ‘Υστερα και από την τελευταία κουταλιά και πίνοντας μια ακόμη γουλιά από τη Σαμαρόπετρα, ένιωσα ότι παρόλο που η Ιαπωνική κουλτούρα ενδέχεται να απέχει έτη φωτός από την αντίστοιχη ελληνική, ωστόσο για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι όταν φτάνει η ώρα της κουζίνας και των γεύσεων, τότε τα πολιτισμικά σύνορα καταρρέουν! Άλλωστε, αυτή είναι και η μαγική διάσταση της γαστρονομίας, να φέρνει διαφορετικούς λαούς ακόμη πιο κοντά και εκείνη την ημέρα του Ιουνίου στο Yuzu, αισθάνθηκα σαν ένας περιπλανώμενος οδοιπόρος που περπάτησε, κάπου ανάμεσα στην διάσημη ψαραγορά του Τόκυο και την μακεδονική γη…
Τόσα διαφορετικά συναισθήματα που αξίζει και εσείς να τα βιώσετε και να τα αισθανθείτε! Για αυτό όταν κάνετε το περάσμα σας από το Yuzu μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ένα ποτήρι Σαμαρόπετρα… Θα μας θυμηθείτε!
YuZu Sushi Bar
Αιμιλίου Βεάκη 18, Περιστέρι
Τηλέφωνο: 210-5718887
[email protected]