Η μαγειρίτσα είναι το έθιμο που μυρίζει Πάσχα, επιστροφή από την Ανάσταση και οικογενειακή θαλπωρή. Όμως η μαγειρίτσα της Μακεδονίας διαφέρει: είναι πιο χορταστική, πιο αρωματική και πιο παραδοσιακή από ποτέ. Περιέχει όλα τα «καλά» του αρνιού, δυόσμο που σκανδαλίζει τις αισθήσεις και έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή – τον ξινό τραχανά!

Αν φέτος θέλεις να σερβίρεις κάτι αυθεντικό και διαφορετικό, αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει.

Υλικά:

Για να φτιάξεις μαγειρίτσα Μακεδονίας θα χρειαστείς:

  • 1 συκωταριά αρνίσια (καρδιά, πνευμόνια, συκώτι)
  • 1 αντεριά αρνίσια (προαιρετικά, αλλά δίνει νοστιμιά)
  • 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό (ή ρύζι νυχάκι για τους πιο παραδοσιακούς)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο
  • 2 αυγά
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Καθάρισε καλά τη συκωταριά και τις αντεριές. Ζεμάτισέ τες για 2-3 λεπτά και ψιλόκοψέ τες.
  2. Σόταρε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, έπειτα ρίξε μέσα τη συκωταριά και άφησέ τη να πάρει χρώμα και άρωμα.
  3. Πρόσθεσε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι, και βάλε 1,5 λίτρο ζεστό νερό. Άφησέ τη να σιγοβράσει για 40 λεπτά.
  4. Ρίξε τον τραχανά και βράσε για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.
  5. Φτιάξε το αυγολέμονο: Χτύπα αυγά με λεμόνι, πρόσθεσε λίγο ζουμί της σούπας για να “ανέβει” η θερμοκρασία, και ρίξ’ το στην κατσαρόλα με απαλές κινήσεις.

Η μαγειρίτσα αλλιώς

Αυτή η εκδοχή της μαγειρίτσας δεν είναι απλώς φαγητό – είναι εμπειρία. Με τον ξινό τραχανά να προσθέτει βάθος, τον δυόσμο να δίνει άνοιξη σε κάθε κουταλιά, και τα εντόσθια να απογειώνουν τη γεύση, η μαγειρίτσα της Μακεδονίας τιμά την παράδοση με τον πιο νόστιμο τρόπο.

Φέτος, μην αρκεστείς στα συνηθισμένα. Βάλε Μακεδονία στο πιάτο σου και δες την Ανάσταση… αλλιώς.

Διάβασε επίσης:

Μαγειρίτσα που θα πείσει και τους πιο δύσκολους!

Leave a Reply

Your email address will not be published.