Όπως κάθε σωστή μαγείρισσα ξέρει, η επιφάνεια κοπής δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ξύλο ή πλαστικό που πετάμε πάνω στον πάγκο, αλλά το «σκηνικό» όπου εκτυλίσσονται όλες οι προετοιμασίες των αγαπημένων μας συνταγών! Αν λοιπόν σκέφτεσαι να ανανεώσεις τη συλλογή σου ή να επιλέξεις την πρώτη σου επιφάνεια κοπής, πάμε να δούμε μαζί τι πρέπει να προσέξεις.

Ξύλο, πλαστικό ή γυαλί;

Οι βασικές κατηγορίες είναι τρεις: ξύλινες, πλαστικές και γυάλινες. Οι ξύλινες είναι οι πιο φιλικές προς τα μαχαίρια, αφού απορροφούν τους κραδασμούς και προστατεύουν τη λεπίδα. Παράλληλα, έχουν φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, ειδικά αν είναι από ξύλο σφενδάμου ή οξιάς. Από την άλλη, οι πλαστικές είναι ελαφριές, πλένονται εύκολα στο πλυντήριο πιάτων και είναι οικονομικές. Το γυαλί μπορεί να φαίνεται κομψό, αλλά είναι εχθρός των μαχαιριών και καλύτερα να το αφήσουμε για σερβίρισμα και όχι για κόψιμο.

Μέγεθος και πάχος: Γιατί έχουν σημασία

Αν έχεις μικρό πάγκο, μια μικρή και εύχρηστη επιφάνεια είναι ό,τι πρέπει. Αν όμως σου αρέσει να μαγειρεύεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επένδυσε σε μια μεγαλύτερη για να έχεις άνεση κινήσεων. Επίσης, οι λεπτές επιφάνειες είναι πιο εύκολες στη μεταφορά και την αποθήκευση, αλλά οι πιο παχιές είναι πιο σταθερές και ανθεκτικές.

Μία δεν είναι ποτέ αρκετή!

Ένα από τα βασικά λάθη που κάνουμε στην κουζίνα είναι να χρησιμοποιούμε μία επιφάνεια για όλα. Καλό είναι να έχουμε διαφορετικές επιφάνειες: μία για κρέας και ψάρια, μία για λαχανικά και μία για ψωμί ή έτοιμα τρόφιμα. Έτσι, αποφεύγουμε τη μεταφορά βακτηρίων και διατηρούμε την κουζίνα μας πιο υγιεινή.

Συντήρηση: Μην την αφήνεις στην τύχη της!

Οι ξύλινες επιφάνειες χρειάζονται συχνό λάδωμα με φυτικό λάδι ή κερί για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Οι πλαστικές μπορούν να απολυμανθούν με ξύδι ή χλωρίνη, ενώ οι γυάλινες απλώς πλένονται καλά. Όποιο υλικό κι αν επιλέξεις, φρόντισε να μην την αφήνεις να μουλιάζει στο νερό και να την καθαρίζεις μετά από κάθε χρήση.

Και τώρα που ξέρεις όλα τα μυστικά, ποια θα είναι η επόμενη επιφάνεια κοπής που θα προσθέσεις στην κουζίνα σου;

Leave a Reply

Your email address will not be published.