Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά γλυκά, με καταγωγή από τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τα Φάρσαλα. Είναι γνωστός για τη βελούδινη, ελαφρώς ζελατινώδη υφή του και τη χρυσαφένια, καραμελωμένη επιφάνεια που τον κάνει ακαταμάχητο. Αν και φαίνεται περίπλοκος στην εκτέλεση, στην πραγματικότητα με λίγα υλικά και τη σωστή τεχνική μπορείς να φτιάξεις έναν αυθεντικό χαλβά Φαρσάλων στο σπίτι. Πάμε να δούμε τη συνταγή!
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι νισεστέ (κορν φλάουρ)
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη (επιπλέον, για καραμέλωμα)
- 1 χούφτα αμύγδαλα λευκά (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία του σιροπιού: Σε μια κατσαρόλα, ρίξε το νερό και τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί. Άφησέ το να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
- Διάλυση του νισεστέ: Σε ένα μπολ, διάλυσε τον νισεστέ σε λίγο κρύο νερό, ανακατεύοντας καλά ώστε να μην έχει σβώλους.
- Ενσωμάτωση υλικών: Πρόσθεσε το διαλυμένο νισεστέ στο σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Προσθήκη του βουτύρου: Ρίξε το βούτυρο μέσα στο μείγμα και συνέχισε το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσει μια γυαλιστερή, βελούδινη υφή.
- Ψήσιμο και καραμέλωμα: Μετέφερε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπάλισε την επιφάνεια με τη μισή κούπα ζάχαρη. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο γκριλ, μέχρι να δημιουργηθεί μια καραμελένια κρούστα.
- Σερβίρισμα: Βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις να κρυώσει ελαφρώς και αν θες, πασπαλίζεις με κανέλα και λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι έτοιμος! Τραγανός απ’ έξω, ζουμερός και μελένιος μέσα – μια γεύση που μας ταξιδεύει απευθείας στην παράδοση! Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply