Αν υπάρχει ένα πιάτο που φέρνει στο νου θαλασσινή αύρα, ουζάκι και καλοκαιρινά τραπέζια δίπλα στο κύμα, αυτό είναι το χταπόδι ξιδάτο. Ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του και την ευκολία της παρασκευής του. Το μυστικό είναι να βράσει σωστά το χταπόδι, ώστε να διατηρήσει τη ζουμερή του υφή, και φυσικά να “μαριναριστεί” καλά με ξύδι, αναδεικνύοντας όλη του τη γεύση. Αν θες να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου ή απλά να απολαύσεις μια αυθεντική σπιτική λιχουδιά, αυτή η συνταγή είναι για σένα!
Υλικά
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
- 100 ml ξύδι
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 5-6 κόκκοι πιπέρι μαύρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι (για έξτρα άρωμα)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία χταποδιού
Πλένουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρούμε το στόμα (το “δόντι”) που βρίσκεται στο κέντρο των πλοκαμιών. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό στην κατσαρόλα, καθώς θα βγάλει τα δικά του υγρά. - Βράσιμο
Τοποθετούμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα φύλλα δάφνης, το πιπέρι και το αλάτι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια. - Μαρινάρισμα
Μόλις το χταπόδι γίνει τρυφερό, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε κομμάτια. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ ή γυάλινο βάζο και προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο (αν χρησιμοποιούμε) και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά. - Ξεκούραση & Σερβίρισμα
Αφήνουμε το χταπόδι να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή, ακόμα καλύτερα, όλη τη νύχτα. Όσο περισσότερο μένει στο ξύδι, τόσο πιο έντονη γίνεται η γεύση του.
Συμβουλές για τέλειο χταπόδι ξιδάτο
✔ Αν θες πιο ήπια γεύση, μπορείς να μειώσεις την ποσότητα του ξυδιού ή να προσθέσεις λίγο μέλι για γλυκόξινη ισορροπία.
✔ Το ελαιόλαδο στο μαρινάρισμα το κάνει πιο μαλακό και νόστιμο.
✔ Σερβίρεται τέλεια με φρέσκο ψωμί, ελιές και φυσικά, ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο!
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply