Η Κυριακή είναι η μέρα της θαλπωρής, των οικογενειακών στιγμών και του καλού φαγητού. Τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα κλασικό, ζεστό πιάτο που μυρίζει παράδοση και γεμίζει το σπίτι με αρώματα σπιτικής κουζίνας; Το μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες είναι από εκείνα τα φαγητά που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν παιδί στο σπίτι της γιαγιάς. Ας το φτιάξουμε μαζί!

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. χυλοπίτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ κ.γ. μπαχάρι (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε για 1 λεπτό.
  5. Ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ, τη δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
  6. Προσθέτουμε ζεστό νερό (περίπου 1 φλιτζάνι), χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
  7. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  8. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, ανακατεύουμε τις χυλοπίτες μέσα στη σάλτσα ή τις σερβίρουμε χωριστά με το κοκκινιστό από πάνω.
  9. Πασπαλίζουμε με τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και σερβίρουμε ζεστό.

Καλή απόλαυση και καλή Κυριακή!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.