Οι κουραμπιέδες είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων, γεμάτοι αρώματα και νοστιμιά. Σε αυτή τη συνταγή, φτιάχνουμε κουραμπιέδες με λάδι αντί για βούτυρο, για μια πιο ελαφριά αλλά εξίσου λαχταριστή εκδοχή. Είναι ιδανικοί για όσους θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά ή για να τους απολαύσετε ακόμη και νηστεύοντας!

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • ½ ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • ½ ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 4-4½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία μίγματος:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το λάδι με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιόμορφο μίγμα. Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μίγμα. Ρίξτε τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.
  2. Προσθήκη αλευριού:
    Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Στο τέλος, ενσωματώστε τα αμύγδαλα.
  3. Σχηματισμός και ψήσιμο:
    Πλάστε τη ζύμη σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια ή δώστε τους παραδοσιακό σχήμα μισοφέγγαρου. Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  4. Τελικό άγγιγμα:
    Μόλις κρυώσουν, πασπαλίστε τους κουραμπιέδες με άφθονη ζάχαρη άχνη.

Συμβουλή

Για ακόμα περισσότερη αρωματική απόλαυση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή μοσχοκάρυδο στη ζύμη. Οι κουραμπιέδες σας θα γίνουν ανάρπαστοι!

Καλή επιτυχία και γλυκές γιορτές!

Διάβασε επίσης:

Οι παραδοσιακοί μας νοστιμότατοι κουραμπιέδες

Leave a Reply

Your email address will not be published.