Το κρουασάν βουτύρου είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα γαλλικά αρτοσκευάσματα, που χαρίζει απόλαυση με κάθε μπουκιά. Η διαδικασία παρασκευής τους είναι μια τέχνη από μόνη της, απαιτώντας υπομονή και ακρίβεια, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα αντάξιο του κόπου.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι σκληρό (για όλες τις χρήσεις)
- 10γρ. αλάτι
- 50γρ. ζάχαρη
- 10γρ. ξηρή μαγιά
- 150ml νερό (χλιαρό)
- 150ml γάλα (χλιαρό)
- 250γρ. βούτυρο (κρύο, για το φύλλο)
Για τη γέμιση
- Βούτυρο (προαιρετικά)
- Ζάχαρη (προαιρετικά)
Για το άλειμμα
- 1 αυγό (χτυπημένο, για την επιφάνεια)
Οδηγίες
- Προετοιμασία της ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε το στο μείγμα, μαζί με το γάλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθήκη του βουτύρου: Τοποθετήστε το βούτυρο ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος και χτυπήστε το με έναν πλάστη μέχρι να γίνει μια λεπτή πλάκα. Αφαιρέστε τη ζύμη από το μπολ και τοποθετήστε την σε μια επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο και τοποθετήστε το βούτυρο στο κέντρο. Φέρτε τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, σκεπάζοντας το βούτυρο πλήρως.
- Φύλλο: Με τον πλάστη, ανοίξτε ξανά τη ζύμη σε ορθογώνιο, φροντίζοντας να μην βγει το βούτυρο. Διπλώστε την σε τρία μέρη. Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία ακόμα δύο φορές.
- Διαμόρφωση των κρουασάν: Ανοίξτε την σε μια λεπτή λωρίδα πάχους περίπου 5mm. Κόψτε τη ζύμη σε ισοσκελή τρίγωνα. Πάρτε ένα τρίγωνο κάθε φορά και κυλήστε το από τη βάση προς την κορυφή για να διαμορφώσετε το κρουασάν.
- Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα κρουασάν σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας αρκετό χώρο ανάμεσά τους, καθώς θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Πριν τα βάλετε στο φούρνο, αλείψτε τα προσεκτικά με το χτυπημένο αυγό για να λάβουν μια όμορφη χρυσαφένια επιφάνεια κατά το ψήσιμο.
- Αφήστε τα κρουασάν να κρυώσουν για λίγα λεπτά πάνω σε μια σχάρα πριν τα σερβίρετε. Μπορείτε να τα απολαύσετε ως έχουν ή να τα γεμίσετε με την αγαπημένη σας γέμιση, όπως μαρμελάδα, σοκολάτα ή ακόμη και τυρί.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;