Τα κεφτεδάκια γαλοπούλας είναι ελαφριά και ζουμερά, καθώς και χαμηλότερα σε λιπαρά. Φτιάξτε μια παρτίδα – μισή για άμεση κατανάλωση και την άλλη μισή για αποθήκευση στην κατάψυξη, για να τα ξεπαγώσεις μια μέρα που δεν θα έχεις χρόνο για μαγείρεμα.
Συστατικά
Για τη σάλτσα
- 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο
- 1 ραβδί σέλινο
- 2 κουταλιές της σούπας σκόρδο λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
- 2 x 400g κονσέρβες ψιλοκομμένες ντομάτες, συν περίπου 2 γεμάτα κουτάκια νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θαλασσινού αλατιού ή ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μαύρο πιπέρι, για γεύση
Για τα κεφτεδάκια
- 500g κιμάς γαλοπούλας
- 1 αυγό ελευθέρας βοσκής
- 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
Μέθοδος
- Για τη σάλτσα, βάλτε το κρεμμύδι και το σέλινο σε ένα μίξερ και πολτοποιήστε. Κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα για τα κεφτεδάκια.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σκόρδου σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού και σέλινου, μαζί με το θυμάρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 10 λεπτά.
- Προσθέστε τα κουτάκια με τα ντοματίνια, γεμίζοντας κάθε άδειο κουτί με νερό για να το προσθέσετε στο τηγάνι. Καρυκεύουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε καλά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε απαλά τη σάλτσα όσο συνεχίζουμε με τα κεφτεδάκια.
- Για τα κεφτεδάκια, βάζετε όλα τα υλικά συμπεριλαμβανομένου του κρατημένου ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και του σέλινου, και αλάτι ανάλογα με την προτίμηση, σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε απαλά με τα χέρια σας. Μην ανακατεύετε υπερβολικά, γιατί έτσι θα γίνουν πιο σκληρά.
- Αρχίστε να φτιάχτετε μπαλάκια. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τσιμπήσετε μια ποσότητα περίπου στο μέγεθος ενός γενναιόδωρου κουταλιού του γλυκού και να την κυλήσετε σε μια μπάλα ανάμεσα στις παλάμες των χεριών σας. Βάλτε κάθε κεφτεδάκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Θα πρέπει να βγουν περίπου 50 μικρά κεφτεδάκια.
- Ρίξτε τα κεφτεδάκια απαλά στη σάλτσα που σιγοβράζει.
- Αφήνουμε τα κεφτεδάκια να σιγοβράσουν στη σάλτσα για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρετε με ρύζι, ζυμαρικά, κουσκούς ή όπως σας αρέσει.
Καλή επιτυχία!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;