Αν και διαφορετικό από άλλες χρονιές, πλησιάζει το Πάσχα. Και Μεγάλη Βδομάδα χωρίς Πασχαλινό Τσουρέκι, δεν γίνεται. Σας έχουμε μία λαχταριστή συνταγή για θεσπέσιο Πασχαλινό Τσουρέκι με Ταχίνι και Σοκολάτα που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια. Δείτε πως θα το φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείς για το Πασχαλινό Τσουρέκι με Ταχίνι και Σοκολάτα;
- 1 πακέτο ξηρή μαγιά (7-8 γρ.)
- ¼ κούπας νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
- ½ κούπα ζάχαρη
- ¾ κούπας γάλα
- 1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
- 5 κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού
- 5 κουταλιές ταχίνι με μέλι
- Εναλλακτικά 10 κουταλιές ταχίνι με κακάο
- 1 αυγό (προαιρετικά: +1 για πριν το ψήσιμο)
- ¼ κούπας χυμό πορτοκάλι
- ¼ κούπας λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη (προαιρετικά: +1/4 κούπας για πριν το ψήσιμο)
- 1 κουτάλι του γλυκού μαχλέπι
- 1 κουτάλι του γλυκού μαστίχα (κρύσταλλοι)
- 1 κουτάλι του γλυκού εκχύλισμα πορτοκαλιού
- 4 βανίλιες
- 4 κούπες αλεύρι Ολικής Άλεσης για όλες τις χρήσεις ΑΛΛΑΤΙΝΗ
Εκτέλεση Συνταγής
- Σε ένα μικρό μπολ βάλε το νερό, 1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και άσε τα μερικά λεπτά (5-10) να φουσκώσουν.
- Στη συνέχεια, σε ένα μπολ βάλε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι (τη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι, το αυγό, το χυμό, το λιωμένο βούτυρο, το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα εκχυλίσματα).
- Πρόσθεσε τις πρώτες 2 κούπες από αλεύρι και ανακάτεψε στο μίξερ (με το εξάρτημα για τις ζύμες) ή με το χέρι μέχρι να γίνει μία πολύ ρευστή ζύμη.
- Πρόσθεσε και τις υπόλοιπες 2 κούπες αλεύρι και ζύμωσε μέχρι η ζύμη να μη κολλάει στα χέρια σου.
- Σκέπασε τη ζύμη με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα και άσε τη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Ύστερα, πιάσε τη ζύμη, άπλωσε τη σε μια επιφάνεια εργασίας που έχεις πρώτα αλευρώσει λίγο και χώρισέ την στα 2.
- Το κάθε κομμάτι είναι ένα τσουρέκι. Τώρα άπλωσε με το μαχαίρι Πλέξε την ζύμη σε πλεξούδα.
Για την κλασική πλεξούδα:
- Χώρισε το κομμάτι της ζύμης στα τρία και φτιάξε 3 μακρόστενα, τετράγωνα κομμάτια στο ίδιο μέγεθος.
- Κατά μήκος του κέντρου του κάθε κομματιού τοποθέτησε κουταλιές από είτε πραλίνα φουντουκιού και ταχίνι είτε ταχίνι που έχει ήδη μέσα το κακάο. Ο λόγος που σου αναφέρουμε ως επιλογή και την πραλίνα και το σκέτο ταχίνι είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να διατηρήσεις έντονες τις γεύσεις και των δύο.
- Οι κουταλιές θα πρέπει να είναι αρκετές ώστε να σου φαίνεται λαχταριστό αλλά όχι τόσες ώστε να μη μπορείς να διπλώσεις τη ζύμη ώστε να την «κλείσεις».
- Δίπλωσε τη μία πλευρά της ζύμης πάνω από την πραλίνα και ένωσέ τη με την άλλη. Ένωσε τις άκρες των γεμιστών κομματιών ζύμης και ύστερα «πλέξε» τα προσεκτικά. Ένωσε και την άλλη άκρη μόλις τελειώσεις και τοποθέτησε το τσουρέκι σου σε ένα ταψί (επίπεδο, με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί στρωμένο κάτω).
Το Πασχαλινό Τσουρέκι με Ταχίνι και Σοκολάτα είναι έτοιμο να το απολαύσεις!
Γιατί χρησιμοποιούμε αλεύρι Ολικής Άλεσης για όλες τις χρήσεις ΑΛΛΑΤΙΝΗ;
ΝΕΟ Αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ Ολικής Άλεσης για όλες τις χρήσεις με την εγγύηση ποιότητας ΑΛΛΑΤΙΝΗ!
Η μάρκα ΑΛΛΑΤΙΝΗ πάνω από 50 χρόνια, δημιουργεί αλεύρι εξαιρετικής ποιότητας από προσεκτικά διαλεγμένες ποικιλίες σιταριού, γι’ αυτό και την εμπιστεύονται γενιές καταναλωτών, για να προσφέρουν στους αγαπημένους τους επιτυχημένες δημιουργίες, γεμάτες σπιτική φροντίδα και καλοσύνη.
Με σεβασμό σε αυτή την κληρονομιά, η μάρκα Αλλατίνη συνεχίζει να αφουγκράζεται τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή για ποιοτικές και ισορροπημένες διατροφικά επιλογές.
Δημιουργεί νέα προϊόντα και παράλληλα αναβαθμίζει τις υπάρχουσες προϊοντικές της προτάσεις στην κατηγορία του αλεύρου.
Σήμερα, η μάρκα ΑΛΛΑΤΙΝΗ καινοτομεί και παρουσιάζει το Αλεύρι Ολικής Άλεσης για Όλες τις Χρήσεις.
Το νέο αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ Ολικής Άλεσης για Όλες τις Χρήσεις είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει όλο το θρεπτικό πλούτο του σταριού, καθώς κατά την άλεση δεν έχει αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτυρο. Με την εγγύηση ποιότητας ΑΛΛΑΤΙΝΗ, που επιλέγει πάντα ποικιλίες σιταριού εξαιρετικής ποιότητας, το νέο αλεύρι είναι ιδανικό για Όλες τις Χρήσεις και για κάθε απαιτητική ή μη συνταγή.
Σε κάθε ελληνικό σπίτι, για κάθε συνταγή, για κάθε αγαπημένο πρόσωπο, Mαμά, καλοσύνη και αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ!