Αν αγαπάς τις θαλασσινές γεύσεις και θέλεις να φέρεις λίγη ιταλική αύρα στην κουζίνα σου, τα λιγκουίνι αλά vongole είναι η τέλεια επιλογή! Αυτή η συνταγή, κλασική και φίνα, προέρχεται από την περιοχή της Νάπολης και συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Χρειάζεσαι ελάχιστα υλικά, αλλά το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στη σωστή προετοιμασία των αχιβάδων και στον ισορροπημένο συνδυασμό σκόρδου, κρασιού και μυρωδικών. Πάμε να τη φτιάξουμε!
Υλικά (για 2 μερίδες)
- 200 γρ. λιγκουίνι
- 500 γρ. φρέσκες αχιβάδες (vongole)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Προετοιμασία αχιβάδων: Βάλε τις αχιβάδες σε ένα μπολ με κρύο νερό και λίγο αλάτι για 30-40 λεπτά ώστε να αποβάλουν την άμμο. Ξέπλυνέ τες καλά πριν τις χρησιμοποιήσεις.
- Βράσιμο λιγκουίνι: Σε αλατισμένο νερό, βράσε τα λιγκουίνι 1-2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο στη συσκευασία, ώστε να τελειώσουν το μαγείρεμά τους στο τηγάνι με τη σάλτσα.
- Μαγείρεμα vongole: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και σόταρε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρωματιστεί. Πρόσθεσε το μπούκοβο αν θέλεις μια πικάντικη νότα.
- Αχνίζουμε τις αχιβάδες: Ρίξε τις αχιβάδες στο τηγάνι, ανακάτεψε καλά και σβήσε με το λευκό κρασί. Σκέπασε το τηγάνι και άφησε τις αχιβάδες να ανοίξουν (περίπου 3-4 λεπτά). Όσες δεν ανοίξουν, πέταξέ τες.
- Ολοκλήρωση του πιάτου: Πρόσθεσε τα στραγγισμένα λιγκουίνι μέσα στο τηγάνι με τις αχιβάδες και 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά. Ανακάτεψε καλά για να δέσουν οι γεύσεις.
- Τελικές πινελιές: Ρίξε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ξύσμα λεμονιού και πασπάλισε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Σερβίρισμα: Σέρβιρε αμέσως με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί και απόλαυσε την αυθεντική ιταλική γεύση!
Tip: Για ακόμα πιο έντονη θαλασσινή γεύση, πρόσθεσε λίγο ζωμό ψαριού ή νερό από τα όστρακα στη σάλτσα.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply