Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε καταστάσεις όπου κάποιος γύρω μας είναι αγχωμένος και αναρωτηθήκαμε αν το άγχος του μπορεί να μας επηρεάσει. Η απάντηση είναι, ναι, το άγχος μπορεί να είναι μεταδοτικό. Σκέψου την τελευταία φορά που είχες μια συνάντηση με κάποιον που ήταν πολύ ανήσυχος. Πιθανόν ένιωσες κι εσύ έναν κόμπο στο στομάχι σου ή άρχισες να ανησυχείς για πράγματα που πριν δεν σε απασχολούσαν.

Η δύναμη της ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση, η ικανότητά μας να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων, παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Όταν βλέπουμε κάποιον να αγχώνεται, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές που χρησιμοποιούμε όταν εμείς νιώθουμε άγχος. Αυτή η «συγχρονία» των συναισθημάτων μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τους άλλους, αλλά και να μοιραζόμαστε το άγχος τους.

Κοινωνικά δίκτυα και άγχος

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι μόνο για τη διασκέδαση. Είναι μια βασική πηγή άγχους στις μέρες μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα συχνά βιώνουν αυξημένα επίπεδα άγχους. Βλέποντας τους φίλους μας να δημοσιεύουν για τις επιτυχίες τους ή τις ανησυχίες τους μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ανεπαρκείς ή να αγχωθούμε για δικά μας ζητήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης του μεταδοτικού άγχους

Μην ανησυχείς! Υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς από το μεταδοτικό άγχος. Αρχικά, προσπάθησε να αναγνωρίσεις πότε αρχίζεις να νιώθεις άγχος λόγω κάποιου άλλου. Μια καλή τεχνική είναι να κάνεις βαθιές αναπνοές ή να απομακρυνθείς για λίγο από την κατάσταση. Επιπλέον, η τακτική άσκηση και ο χρόνος που αφιερώνεις στον εαυτό σου μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ψυχικής σου ισορροπίας.

Είναι αλήθεια ότι το άγχος μπορεί να είναι μεταδοτικό, αλλά με μερικές απλές στρατηγικές μπορούμε να μειώσουμε την επίδρασή του στη ζωή μας. Μείνε ήρεμος, πάρε βαθιές ανάσες και θυμήσου ότι δεν είσαι μόνος σε αυτό. Οι άλλοι μπορεί να νιώθουν το ίδιο με σένα, αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο για να ξεπεράσουμε το άγχος μαζί.

Διάβασε επίσης:

5 tips για να καταπολεμήσεις το άγχος