Ένα μπολ με ρύζι είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Αυτή εδώ είναι μια συνταγή χωρίς συνταγή, και κάθε φορά που την φτιάχνουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάτι διαφορετικό, ανάλογα με το τι ετοιμάζουμε.

Υλικά

  • 150g καστανό ρύζι
  • 5cm κομμάτι φρέσκο τζίντζερ ρίζας, ξεφλουδισμένο
  • 4–6 ραπανάκια, κομμένα σε τέταρτα ή όγδοα κατά μήκος, ανάλογα με το μέγεθός τους.
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θολό μηλόξυδο
  • 4 κουταλιές της σούπας ανάμεικτους σπόρους, όπως κολοκύθα, ηλίανθο, σουσάμι
  • 3–4 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το ρύζι και 1 φλιτζάνι (250ml) κρύο νερό σε μια κατσαρόλα με βαριά βάση που συνοδεύεται από ένα σφιχτό καπάκι και αφήστε τα να βράσουν. Μόλις κάνει φουσκάλες, σφίξτε το καπάκι, χαμηλώστε πολύ τη φωτιά και σιγοβράστε για 25 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά, αφήνοντας το καπάκι ανοιχτό, και αφήστε το να σταθεί για άλλα 5 λεπτά, έως ότου το ρύζι θα είναι μαγειρεμένο και θα απορροφηθεί το νερό.
  2. Ενώ το ρύζι ψήνεται, χρησιμοποιήστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να κόψετε το τζίντζερ σε πολύ λεπτές λωρίδες.
  3. Όταν ψηθεί το ρύζι, το ρίχνουμε με κουτάλι σε ένα μπολ. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας και το ξίδι μηλίτη στο μπολ και ανακατέψτε με ένα πιρούνι να ενωθούν και μετά κάντε το ίδιο με τα τρίμματα τζίντζερ, τα ραπανάκια και τους σπόρους. Ανακατέψτε όλα, εκτός από λίγο από τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο στο ρύζι, χρησιμοποιώντας ακόμα ένα πιρούνι.
  4. Μοιράζουμε σε 2 μικρά μπολ και ρίχνουμε από πάνω αβοκάντο, κόβουμε είτε σε φέτες σε σχήμα γόνδολας, είτε σε κομμάτια, όπως επιθυμούμε. Πασπαλίστε το καθένα με τον υπόλοιπο κόλιανδρο.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Μεξικάνικο ρύζι: Το καλύτερο συνοδευτικό!