Είναι γνωστό ότι τα μικρόβια και τα βακτήρια είναι η αιτία για πολλές ασθένειες και όλοι μας κάνουμε ότι μπορούμε για να τα αποφύγουμε. Καθαρίζουμε το χώρο μας, πλένουμε συχνά τα χέρια μας, απολυμαίνουμε ότι θεωρούμε πολύ βρώμικο. Κι όμως, τα άτιμα, συνεχίζουν να τρυπώνουν στο σπίτι μας και να επηρεάζουν την υγεία μας.
Ας δούμε κάποιους τρόπους που μικρόβια και βακτήρια “ταξιδεύουν”, αλλά και κάποιους προφανείς ή λιγότερο προφανείς τόπους που κρύβονται.
Ξέρουμε ότι τα παπούτσια μας “κουβαλάνε” όλη τη βρωμιά του δρόμου κι έτσι (ειδικά αν έχουμε παιδί που μπουσουλάει), τα βγάζουμε μόλις μπούμε στο σπίτι.
Πολλές φορές όμως, το ίδιο συμβαίνει και με την τσάντα μας. Μπορεί να λένε ότι το να αφήνεις την τσάντα σου στο πάτωμα είναι γρουσουζιά, σίγουρα πάντως είναι ανθυγιεινό. Μην την ακουμπάτε στον πάγκο της κουζίνας ή στο κρεβάτι.
Και μια και μιλάμε για την τσάντα, ας ρίξουμε μια ματιά και στο “βρώμικο” και γεμάτο μικρόβια περιεχόμενό της:
Χρήματα αλλά και ολόκληρο το πορτοφόλι, κλειδιά και το κινητό μας, είναι από τα αντικείμενα που οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι γεμάτα βακτήρια.
Όμως, κυρίες μου, προσοχή! Τα βακτήρια κρύβονται και στα “σύνεργα” του μακιγιάζ σας. Καθαρίζετε συχνά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια σας, αν δεν θέλετε μια μόλυνση να καταστρέψει την επιδερμίδα σας.
Ας γυρίσουμε στο σπίτι. Προφανώς στο μπάνιο μας γνωρίζουμε ότι η λεκάνη και το σκουπάκι της είναι εστίες μικροβίων και τα απολυμαίνουμε συχνά.
Το ίδιο συμβαίνει και με την μπανιέρα μας! Η ζέστη και η υγρασία σε συνδυασμό με τα υπολείμματα του μπάνιου μας ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Δεν ξεχνάμε επίσης να πλένουμε συχνά στο πλυντήριο το σφουγγάρι ή το πουφ που χρησιμοποιούμε για το μπάνιο μας και ν’ απολυμαίνουμε τις οδοντόβουρτσες μας σε ένα ποτήρι με στοματικό διάλυμα.
Στην κουζίνα μας πάλι, γνωρίζουμε ότι η σανίδα κοπής θέλει συχνό καθάρισμα κι ευτυχώς ένα πανί βρεγμένο με ξύδι ή λεμόνι με χοντρό αλάτι είναι ένα εύκολος τρόπος να καθαρίσει.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το σφουγγάρι και τον νεροχύτη όπου υγρασία και υπολείμματα τροφών δημιουργούν τον “παράδεισο” των μικροβίων, καθώς και το χερούλι του ψυγείου.
Άλλα αντικείμενα στα οποία βρίσκουν καταφύγια τα μικρόβια και τα βακτήρια στο σπίτι μας είναι ο υπολογιστής μας (πληκτρολόγιο και ποντίκι), το τηλέφωνο, τα τηλεκοντρόλ αλλά και οι διακόπτες και τα χερούλια της πόρτας.
Κι ας δούμε, για το τέλος, κάποια πολύ… μα πολύ βρώμικα αντικείμενα, που αγγίζουμε καθημερινά, έξω από το σπίτι μας.
Ο λεβιές των ταχυτήτων και το τιμόνι του αυτοκινήτου μας και το χειρότερο απ’ όλα…το καροτσάκι του super market!
Οι επιστημονικές έρευνες μας έδειξαν κάποια από τα πιο “βακτηριο-φόρα” αντικείμενα γύρω μας. Ευτυχώς μας έδωσαν και τους τρόπους για να προστατευτούμε. Λέγονται σαπούνι, οινόπνευμα, χλωρίνη και απολυμαντικά μαντηλάκια!!! 🙂