Η μακαρονάδα Πουτανέσκα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ιταλικά πιάτα, γεμάτο ένταση και αρώματα από τη Μεσόγειο. Η ιστορία της λέει πως γεννήθηκε στη Νάπολη, με υλικά που είχαν πάντα στη διάθεσή τους οι ντόπιοι – ντομάτες, ελιές, κάπαρη και αντζούγιες. Το αποτέλεσμα; Μια γρήγορη, πικάντικη και ακαταμάχητη σάλτσα που απογειώνει κάθε πιάτο ζυμαρικών. Αν ψάχνεις μια συνταγή που να είναι εύκολη, γρήγορη αλλά γεμάτη γεύση, η Πουτανέσκα είναι η τέλεια επιλογή.

Υλικά (για 2-3 μερίδες)

  • 250 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβα ή φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. κάπαρη, στραγγισμένη
  • 10-12 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώστε να είναι al dente.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις αντζούγιες μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο, ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματιστεί το λάδι.
  3. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.
  4. Ρίχνουμε την κάπαρη και τις ελιές και ανακατεύουμε καλά.
  5. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε κατευθείαν στη σάλτσα. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μικρά Μυστικά

  • Οι αντζούγιες δεν χρειάζονται επιπλέον αλάτι, καθώς είναι ήδη αρκετά αλμυρές.
  • Αν θέλεις πιο πικάντικη γεύση, πρόσθεσε λίγο επιπλέον μπούκοβο ή μια πινελιά τσίλι.
  • Συνοδεύεται τέλεια με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και φρεσκοψημένο ψωμί.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Λιγκουίνι αλά Vongole: Η απόλυτη ιταλική μακαρονάδα της θάλασσας

Leave a Reply

Your email address will not be published.