Η Βασιλική – Βάσω Παπανδρέου, μια εμβληματική μορφή του ΠΑΣΟΚ, έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια κληρονομιά στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ως βουλευτής και υπουργός, υπηρέτησε με αφοσίωση το κόμμα, ενώ διατέλεσε και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

Βιογραφία

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου το 1944 και σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, ολοκληρώνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και διδάκτορα στο πανεπιστήμιο του Reading. Το 1993, συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, μια επίδοση ρεκόρ που μαρτυρά την εκτίμηση των πολιτών προς το πρόσωπό της.

Συγκρούσεις και Επιτυχίες

Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου αντιμετώπισε προκλήσεις και συγκρούστηκε με ισχυρούς συντηρητικούς ηγέτες, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, προωθώντας την ισότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αποτελούσε πρωτοπόρο στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας, διασφαλίζοντας την προστασία της μητρότητας και την υποστήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Κληρονομιά και Επιρροή

Η Βάσω Παπανδρέου υπηρέτησε σε πολλές σημαντικές θέσεις, όπως υπουργός Ανάπτυξης και υπουργός Εσωτερικών, και ήταν θεμελιώδης στην εισαγωγή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Επίσης, προώθησε τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές, κατοχυρώνοντας ποσοστά συμμετοχής 33%. Η συμβολή της στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν καθοριστική.

Η Βάσω Παπανδρέου, γνωστή ως «Καρυάτιδα της Δημοκρατίας» και «Σιδηρά Κυρία», αφήνει πίσω της μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τις επόμενες γενιές πολιτικών και πολιτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.