Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της ναυτιλίας για την παγκόσμια οικονομία και τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα, ως μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Με χιλιάδες ναυτικούς και καπετάνιους να πλέουν τις θάλασσες, η ναυτιλία δεν αποτελεί απλώς μια επαγγελματική δραστηριότητα αλλά και μια σημαντική πτυχή της ελληνικής κουλτούρας.

Η ελληνική παράδοση και η μουσική δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από τη ζωή στη θάλασσα. Από τις παλιές ρεμπέτικες μελωδίες μέχρι τα πιο σύγχρονα τραγούδια, οι ναύτες, οι καπετάνιοι και τα καράβια έχουν πρωταγωνιστήσει σε πολλούς στίχους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, ας θυμηθούμε πέντε ελληνικά τραγούδια που υμνούν την ναυτική ζωή και τον ηρωισμό των ανθρώπων της θάλασσας.

Καπετάν Ανδρέα Ζέπο – Παπαϊωάννου

Εγώ θα πάρω καπετάνιο – Μαρινέλλα

Ναύτης βγήκε στη στεριά – Βίκυ Μοσχολιού

Οι θαλασσινοί (Ναυτάκι Συριανό)- Γιώργος Ζαμπέτας

Η θάλασσα και οι άνθρωποί της είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ψυχής, και αυτά τα τραγούδια αποτελούν μια μικρή, μουσική υπενθύμιση της συμβολής τους στη ζωή και την κουλτούρα μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.