Ο επαγγελματίας δύτης Λάμπρος Χαρέλος έκανε το 2019 μια σημαντική ανακάλυψη στη λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό, που κέντρισε το ενδιαφέρον των Reuters και Al Jazeera. Ανακάλυψε μια σπάνια αποικία από εκατοντάδες ιππόκαμπους, ένα προστατευόμενο είδος. Στην Ελλάδα, υπάρχει ακόμα μόνο μία γνωστή αποικία στο Στρατώνι Χαλκιδικής, την οποία ανακάλυψε ο Βασίλης Μεντογιάννης του Ενάλιου Ινστιτούτου Ιππόκαμπος.

Η κατάσταση στη Λιμνοθάλασσα στο Αιτωλικό

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρύπανσης και υπεραλίευσης. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον καθαρισμό της, η αποικία των ιππόκαμπων κινδυνεύει να χαθεί. Οι ιππόκαμποι χρειάζονται περιβάλλοντα πλούσια σε τροφή και χλωρίδα για να επιβιώσουν.

Ιστορική παράδοση και τρέχουσα κατάσταση

Σύμφωνα με τους ηλικιωμένους ψαράδες της περιοχής, η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού ήταν κάποτε γεμάτη ιππόκαμπους, αλλά ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο Λάμπρος Χαρέλος μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του όταν βρήκε την αποικία σε ένα απροσδόκητο σημείο.

Προβλήματα ρύπανσης και οικοσυστήματος

Τα τελευταία χρόνια, οι διαρροές από χαλασμένα κανάλια ύδρευσης, εργοστασιακά λύματα και λιπάσματα έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτές οι ρυπογόνες ουσίες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου και δηλητηριάζουν τα ψάρια, ενώ η μυρωδιά του υδρόθειου γίνεται ανυπόφορη τις ημέρες με αέρα. Οι ψαράδες δεν μπορούν να πιάσουν ψάρια λόγω της χημικής ανισορροπίας στον βυθό.

Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπος και Ημερίδα Ευαισθητοποίησης

Το Ενάλιο Ινστιτούτο Ιππόκαμπος ιδρύθηκε για την παρατήρηση της αποικίας του Στρατωνίου, την οποία ανακάλυψε το 2007 ο Βασίλης Μεντογιάννης. Η ίδρυση του Ινστιτούτου εμπνεύστηκε από τα ερωτήματα των παιδιών για τους ιππόκαμπους. “Υπάρχουν στα αλήθεια;” ρώτησε ένα κοριτσάκι, και αυτό αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να αναλάβουν δράση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε για την προστασία αυτών των μοναδικών ειδών. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτά τα υπέροχα πλάσματα, όπως οι ιππόκαμποι, και να συμβάλλουμε στην προστασία των οικοσυστημάτων τους.