Αν νιώθεις ότι η καθημερινότητά σου σε «πνίγει» και ψάχνεις τρόπο να ξαναβρείς τον ρυθμό σου, η Ιταλία σου κλείνει το μάτι. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή του Τρεντίνο στο βόρειο κομμάτι της χώρας προσφέρει έως και 100.000 ευρώ σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μικρές, σχεδόν ερημωμένες πόλεις. Σου φαίνεται απίστευτο; Κι όμως, δεν είναι.
Ο στόχος του προγράμματος είναι ξεκάθαρος: να αναγεννηθούν τα πανέμορφα ιταλικά χωριά που έχουν αδειάσει με τα χρόνια. Για να το πετύχει αυτό, η τοπική κυβέρνηση του Τρέντο προσφέρει χρήματα για την αγορά και ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Από τα 100.000 ευρώ, τα 20.000 πηγαίνουν στην αγορά του ακινήτου, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 προορίζονται για τις εργασίες αποκατάστασης.
Το σχέδιο αφορά συνολικά 43 πόλεις της περιοχής, με ένα συνολικό budget 10 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία. Είναι μια «πειραματική δράση» με στόχο την κοινωνική αναζωογόνηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Φουγκάτι.
Βέβαια, υπάρχει και μια σημαντική προϋπόθεση… πρέπει να ζήσεις στο σπίτι για τουλάχιστον 10 χρόνια ή να το νοικιάσεις σε λογική τιμή. Αν φύγεις νωρίτερα, επιστρέφεις την επιδότηση. Επίσης, το συνολικό κόστος ανακαίνισης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για ένα «δώρο χωρίς αντίτιμο». Αλλά αν έχεις κουραστεί από το άγχος της πόλης και ονειρεύεσαι μια ζωή με πιο ανθρώπινους ρυθμούς, ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία που περίμενες. Ένα πέτρινο σπίτι, λίγο κρασί και μια νέα αρχή στην καρδιά της ιταλικής φύσης.

Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα και αγαπώ καθετί καινούργιο! Παρόλο που ξεκίνησα με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το πάθος μου για τη γραφή με οδήγησε στη Δημοσιογραφία, όπου ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο ΕΚΠΑ. Πάντα με γοήτευε ο κόσμος του lifestyle, της μόδας, της ομορφιάς και της διακόσμησης (ζυγός που θέλει αρμονία), και τώρα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις δικές μου ιδέες και σκέψεις μαζί σου. Είσαι έτοιμη για αυτό το ταξίδι;
