Η Σχολή μελλόνυμφων έρχεται από την Εκκλησία της Ελλάδος για να αντιμετωπιστούν τα διαζύγια, που συνεχώς και αυξάνονται, αλλά και να θωρακιστεί η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Αντιμέτωπη με τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και την αποδυνάμωση της παραδοσιακής οικογένειας, η Εκκλησία της Ελλάδος αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού του γάμου. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τη στήριξη των ζευγαριών και των οικογενειών.

Εκπαίδευση πριν τον γάμο

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες είναι η δημιουργία σχολών για μελλόνυμφους. Τα ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα που θα τους προετοιμάζουν για την έγγαμη ζωή. Η εκπαίδευση αυτή δεν θα αφορά μόνο θρησκευτικά θέματα, αλλά και πρακτικά ζητήματα, όπως η επικοινωνία, η επίλυση συγκρούσεων και η διαχείριση των οικογενειακών υποχρεώσεων. Η προετοιμασία αυτή έχει στόχο να μειώσει τις πιθανότητες χωρισμού και να βοηθήσει τα ζευγάρια να χτίσουν πιο σταθερές σχέσεις.

Στήριξη της γονεϊκότητας

Στο πλαίσιο στήριξης των γονέων, προτείνεται η ενίσχυση των υφιστάμενων Σχολών Γονέων που λειτουργούν ήδη υπό την αιγίδα της Εκκλησίας. Οι σχολές αυτές θα βοηθούν τους γονείς να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να αποκτούν πρακτικές γνώσεις για την ανατροφή των παιδιών τους, με την υποστήριξη Βιωματικών Ομάδων Γονέων.

Κατασκηνωτικά τριήμερα για οικογένειες

Μια ακόμη καινοτόμα ιδέα είναι η διοργάνωση κατασκηνωτικών τριημέρων για οικογένειες. Αυτές οι εκδηλώσεις θα προσφέρουν ποιοτικό χρόνο μακριά από την καθημερινή ρουτίνα, δίνοντας στις οικογένειες την ευκαιρία να αναπτύξουν δεσμούς μέσα από ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στήριξη ψυχικής υγείας και πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας

Η Εκκλησία προτείνει επίσης τη δημιουργία σταθμών ψυχικής υγείας για την υποστήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά ή ψυχολογικά προβλήματα, όπως οι εξαρτήσεις. Παράλληλα, τα Γραφεία Γάμων των Μητροπόλεων θα αναβαθμιστούν σε Γραφεία Συμβουλευτικής για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας, προσφέροντας συμβουλές και στήριξη στα ζευγάρια πριν εμφανιστούν κρίσεις.

Με τις νέες αυτές πρωτοβουλίες, η Εκκλησία της Ελλάδος στοχεύει στη θωράκιση του θεσμού της οικογένειας, προσφέροντας υποστήριξη σε κάθε στάδιο της συζυγικής και οικογενειακής ζωής.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.