Το μοσχαρίσιο κρέας είναι η κορυφαία επιλογή ανάμεσα στα «κόκκινα» κρέατα, ένας όρος που αναφέρεται στο κρέας των θηλαστικών, το οποίο περιέχει περισσότερες ποσότητες σιδήρου από το κρέας των πουλερικών και των ψαριών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, με κυριότερη την κοβαλαμίνη (B12). Επίσης, το λίπος που περιέχει αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας, λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών (D, E, K). Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και συνίσταται ως μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.
Εκτός από την υψηλή του διατροφική αξία, το μοσχαρίσιο κρέας προσφέρει πολλές μαγειρικές δυνατότητες ανάλογα με το μέρος του ζώου από το οποίο προέρχεται.
Ribeye (Σπαλομπριζόλα)
Το Ribeye είναι μια από τις πιο δημοφιλείς κοπές μοσχαριού, προερχόμενο από τον 6ο έως τον 12ο σπόνδυλο, και συνήθως δίνει την καλύτερη ποιότητα μπριζόλας. Είναι ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα rare ή medium rare.
Tomahawk
Το Tomahawk είναι ένα Ribeye με το γιγάντιο και καθαρισμένο από το κρέας του κόκκαλο της σπαλομπριζόλας, με μήκος 15 έως 20 εκ. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα.
T-Bone
Από τις πιο δημοφιλείς κοπές παγκοσμίως, η κοπή T-bone γίνεται στις μπριζόλες από το κόντρα που περιέχει τους 6 οσφυϊκούς σπονδύλους μαζί με το φιλέτο. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα.
Striploin
Το striploin steak είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας από το κόντρα φιλέτο, ιδιαίτερα τρυφερό και ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα.
Tenderloin (Φιλέτο)
Το φιλέτο είναι το πιο τρυφερό κομμάτι του μοσχαριού, με ελάχιστο λιπώδη ιστό. Ενδείκνυται για κάθε μαγειρική αξιοποίηση, είτε ολόκληρο είτε σε φέτες.
Flat Iron
Η Flat Iron Steak προέρχεται από την καρδιά του κομματιού που ονομάζεται χτένι. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα, στο φούρνο και στην κατσαρόλα.
Flank
Η μπριζόλα Flank steak προέρχεται από την κοιλιά του μοσχαριού και είναι νόστιμη παρά τη φτωχή λιπαρή δομή της. Χρειάζεται αργό μαγείρεμα για να διατηρήσει την τρυφερότητά της.
Bavette
Το bavette είναι ένα μακρύ, επίπεδο κομμάτι κρέατος από τους κοιλιακούς μύες του μοσχαριού, πλούσιο σε ενδομυϊκό λίπος. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο.
Skirt Steak
Το εξωτερικό skirt προέρχεται από το τοίχωμα του θώρακα και είναι ιδανικό για γρήγορο ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο.
Picanha
Η πικάνια είναι μια τριγωνική κοπή από το οπίσθιο μέρος της ράχης του ζώου, με παχύ στρώμα λίπους. Μπορεί να ψηθεί ή να μαγειρευτεί είτε ολόκληρη είτε σε φέτες.
Brisket (Στήθος)
Το στήθος είναι το πλέον λιπαρό κομμάτι του μοσχαριού, πλούσιο σε συνδετικούς ιστούς. Ιδανικό για ψήσιμο στη σχάρα, κάπνισμα ή βραστό.
Ossobuco
Το ossobuco είναι η κάθετη κοπή της κνήμης του μοσχαριού, ιδανικό για φούρνο και βραστό κατσαρόλας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κολλαγόνο.
Short Ribs
Οι μοσχαρίσιες στηθοπλευρές είναι τρυφερές και νόστιμες, ιδανικές για γάστρα, κατσαρόλα ή slow cooking στο φούρνο.
Top Sirloin (Κιλότο)
Το κιλότο βρίσκεται ψηλά στη ράχη του μοσχαριού, περιέχει αρκετό κολλαγόνο και είναι κατάλληλο για μαγειρευτά κατσαρόλας, σούπες ή ζωμούς, και roast beef.
Round (Στρογγυλό)
Το στρογγυλό εκτείνεται από το κιλότο μέχρι το γόνατο του μοσχαριού, κατάλληλο για μαγειρευτά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κολλαγόνο.
Διάβασε επίσης:
Κοκκινιστό μοσχάρι σε κόκκινο κρασί: Ζουμερό και μαλακό για να εντυπωσιάσετε!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;