Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν το σιδέρωμα χαλαρωτικό. Και υπάρχουν και όλοι οι υπόλοιποι, οι κανονικοί και φυσιολογικοί. Εκείνοι που κοιτάζουν ένα τσαλακωμένο πουκάμισο και σκέφτονται σοβαρά αν αξίζει περισσότερο να αλλάξουν ολόκληρο outfit παρά να βγάλουν σιδερώστρα. Ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι ακόμη υψηλή, η ιδέα ενός καυτού σίδερου δίπλα σου δεν ακούγεται καθόλου ελκυστική. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται κάθε μικρή ζάρα να καταλήγει σε κανονικό σιδέρωμα. Με λίγη υγρασία, ατμό και σωστό στέγνωμα, πολλά καθημερινά ρούχα μπορούν να δείχνουν αρκετά πιο στρωμένα μέσα σε λίγα λεπτά.
Βάλε λίγη υγρασία στο παιχνίδι
Το νερό είναι από τα πιο απλά πράγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν ένα ρούχο έχει τσαλακωθεί. Αν έχεις στεγνωτήριο, βάλε μέσα τα ρούχα μαζί με μια νωπή πετσέτα. Καθώς το στεγνωτήριο λειτουργεί, η υγρασία της πετσέτας βοηθά να δημιουργηθεί ατμός και οι ίνες του υφάσματος χαλαρώνουν. Αν το στεγνωτήριό σου διαθέτει λειτουργία ατμού, μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις αυτήν. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μη συνεχίσεις το στέγνωμα περισσότερο από όσο χρειάζεται.
Χωρίς στεγνωτήριο, μπορείς να κάνεις κάτι ακόμη πιο απλό. Άπλωσε το ρούχο σε μια επίπεδη επιφάνεια, τοποθέτησε πάνω του μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα και πίεσε απαλά στα σημεία όπου έχουν σχηματιστεί οι περισσότερες ζάρες. Δεν θα δώσει πάντα το αποτέλεσμα ενός φρεσκοσιδερωμένου πουκαμίσου, αλλά μπορεί να διορθώσει αισθητά ένα ελαφρώς τσαλακωμένο ρούχο.
Το μπάνιο σου μπορεί να λειτουργήσει σαν αυτοσχέδιο steamer
Αν πρόκειται να κάνεις ντους, εκμεταλλεύσου τον ατμό που έτσι κι αλλιώς θα δημιουργηθεί στον χώρο. Κρέμασε το ρούχο στο μπάνιο και άφησέ το εκεί όσο κάνεις ζεστό ντους. Η υγρασία βοηθά το ύφασμα να χαλαρώσει και οι μικρές τσακίσεις να γίνουν λιγότερο έντονες.
Το συγκεκριμένο trick είναι πιο χρήσιμο σε λεπτά και ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι και το σατέν, τα οποία δεν χρειάζονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προφανώς, αν ένα βαρύ βαμβακερό ρούχο έχει βγει από το πλυντήριο γεμάτο βαθιές ζάρες, ο ατμός του μπάνιου δύσκολα θα κάνει θαύματα. Για ένα φόρεμα ή μια μπλούζα που χρειάζεται απλώς ένα μικρό φρεσκάρισμα, όμως, αξίζει να το δοκιμάσεις.
Για τις τελευταίες ζάρες, πιάσε το πιστολάκι
Αν έχεις ήδη ντυθεί σχεδόν ολόκληρη και ανακαλύψεις τελευταία στιγμή ότι το ρούχο που θέλεις έχει μία έντονη τσάκιση, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξεις σχέδιο. Κρέμασε το ρούχο και χρησιμοποίησε το πιστολάκι των μαλλιών από απόσταση περίπου 10 εκατοστών. Κατεύθυνε τον ζεστό αέρα πάνω στις ζάρες μέχρι να αρχίσουν να υποχωρούν. Το σημαντικό εδώ είναι να μην κολλήσεις το πιστολάκι πάνω στο ύφασμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πιο ευαίσθητο υλικό.
Το μυστικό βρίσκεται συχνά πριν καν στεγνώσουν τα ρούχα
Βέβαια, ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσεις το σιδέρωμα είναι να περιορίσεις τις ζάρες πριν προλάβουν να γίνουν έντονες. Μόλις τελειώσει το πλυντήριο, μην αφήσεις τα ρούχα μέσα στον κάδο για ώρες. Όταν μένουν βρεγμένα, πιεσμένα και μπερδεμένα μεταξύ τους, οι τσακίσεις γίνονται πιο έντονες και μετά χρειάζονται περισσότερη δουλειά για να φύγουν.
Καλό είναι επίσης να μην παραγεμίζεις το πλυντήριο. Τα ρούχα χρειάζονται χώρο για να κινούνται κατά τη διάρκεια της πλύσης. Παράλληλα, οι πολύ υψηλές στροφές στο στύψιμο μπορεί να απομακρύνουν περισσότερο νερό, αλλά μπορούν να αφήσουν τα υφάσματα περισσότερο τσαλακωμένα.
Και πριν τα απλώσεις, κάνε αυτή τη μία κίνηση
Πριν βάλεις οποιοδήποτε ρούχο στο στεγνωτήριο ή στην απλώστρα, τίναξέ το καλά. Είναι από εκείνες τις μικρές κινήσεις που φαίνονται ασήμαντες, αλλά μπορούν να σου γλιτώσουν δουλειά αργότερα. Με το τίναγμα το ύφασμα ανοίγει, οι πρώτες τσακίσεις χαλαρώνουν και το ρούχο στεγνώνει σε καλύτερη θέση. Στα πιο ευαίσθητα κομμάτια χρειάζονται φυσικά πιο ήπιες κινήσεις.
Και κάπως έτσι, αντί να αντιμετωπίζεις κάθε καλάθι καθαρών ρούχων σαν πρόσκληση για δύο ώρες σιδερώματος, μπορείς να κάνεις τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Γιατί πολλές φορές το καλύτερο κόλπο δεν είναι να μάθεις να σιδερώνεις πιο γρήγορα, αλλά να μην αφήσεις τα ρούχα να χρειαστούν σιδέρωμα από την αρχή.

Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα και αγαπώ καθετί καινούργιο! Παρόλο που ξεκίνησα με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, το πάθος μου για τη γραφή με οδήγησε στη Δημοσιογραφία, όπου ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο ΕΚΠΑ. Πάντα με γοήτευε ο κόσμος του lifestyle, της μόδας, της ομορφιάς και της διακόσμησης (ζυγός που θέλει αρμονία), και τώρα έχω τη χαρά να μοιράζομαι τις δικές μου ιδέες και σκέψεις μαζί σου. Είσαι έτοιμη για αυτό το ταξίδι;


Leave a Reply