της Κλινική Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, Βασιλικής Γρηγορίου
Το καλοκαίρι είναι η εποχή χαλάρωσης και ξεκούρασης. Η θερμοκρασία ανεβαίνει όπως και η διάθεση. Οι διακοπές του καλοκαιριού σημαίνουν μπάνια στις παραλίες, απογευματινές βόλτες στην ύπαιθρο και νυκτερινή διασκέδαση. Όλα αυτά μπορεί να εξασθενήσουν ένα οργανισμό αν δεν τρέφεται σωστά. Πέρα από τους βασικούς κανόνες διατροφής που θα πρέπει να ακολουθείτε και τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι, υπάρχουν κάποια μυστικά που αν τα ακολουθήσετε θα είστε γεμάτοι ενέργεια και ευεξία.
Φάτε ντάκο ως γεύμα. Ο ντάκος, αν και είναι παραδοσιακό κρητικό γεύμα, σερβίρεται σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ως ολοκληρωμένο γεύμα αφού συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπη και φυτικές ίνες. Το κριθαρένιο παξιμάδι περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η μυζήθρα ή φέτα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ασβεστίου. Το ελαιόλαδο, και μάλιστα το ελληνικό, βρίσκεται στη κορυφή των ελαιολάδων, διότι προσφέρει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά.
Πιείτε smoothies. To καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καταναλώνετε πολλά ροφήματα, τα οποία συνήθως δεν είναι ωφέλιμα για εσάς. Προτιμήστε απολαυστικά smoothies από φρούτα εποχής με βάση το γάλα ή το γιαούρτι. Τα καλοκαιρινά smoothies πέρα από τη δροσιά και τη γεύση που σας προσφέρουν, σας εφοδιάζουν με υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, σάκχαρα και πρωτεΐνη.
Μην ξεχνάτε το νερό. Πηγή ζωής είναι το νερό, γι αυτό μην αντικαθιστάτε το μεγαλύτερο μέρος με καφέδες , τσάι ή άλλα πόσιμα ποτά που συνήθως έχουν την ιδιότητα να αφυδατώνουν τον οργανισμό παρά να τον ενυδατώνουν. Σκεφτείτε ότι το νερό είναι πολύτιμο για την υγεία του οργανισμού αφού προσφέρει μεγάλη ποσότητα από μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και ότι βελτιώνει τις διεργασίες του πεπτικού συμβάλλοντας στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Καρπούζι, ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων. Εκμεταλλευτείτε την καλοκαιρινή περίοδο να καταναλώσετε καρπούζι αντί για οποιοδήποτε γλυκό. Το καρπούζι είναι φρούτο που περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού. Περιέχει περίπου 90-95% νερό, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και καροτίνης. Ενώ προσφέρει σημαντική ποσότητα λυκοπένιου, τη γνωστή σε όλους ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες.
Κολυμπήστε όσο πιο πολύ μπορείτε. Η παραλίες προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για κολύμπι. Το κολύμπι δυναμώνει και τονώνει το μυϊκό σύστημα χωρίς όμως να καταπονεί το σκελετικό. Πέρα από τα σωματικά οφέλη, προσφέρει και ψυχική ευεξία.
Μαυρίστε με καρότα και βερίκοκα. Γενικότερα τα κιτρινοπορτοκαλί φρούτα και λαχανικά είναι πλούσιες πηγές της β-καροτίνης. Η χρωστική αυτή ουσία αποθηκεύεται κάτω από την επιδερμίδα και σε μεγάλες μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα του δέρματος έστω και σε ένα μικρό βαθμό. Επίσης προσφέρουν ενυδάτωση στο δέρμα συμβάλλοντας στην ελαστικότητα του δέρματος.
Φάτε ψάρια μάτια. Επωφεληθείτε από τις ψαροταβέρνες και καταναλώστε άφθονα ψάρια. Τα ψάρια είναι πηγή βιταμίνης Α, που ευνοεί την υγεία των ματιών και του δέρματος. Ο κύριος, όμως λόγος, που τα ψάρια κατέχουν ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή είναι η περιεκτικότητα τους σε ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 από επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βελτιώνουν την ενέργεια, την αντοχή, την ποιότητα του ύπνου, συμβάλουν στην βελτίωση της επιδερμίδας, στην ψυχική ευεξία, στην μνήμη και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.
Σύκα, κατά της δυσκοιλιότητας. Πολλοί από εσάς στις διακοπές από την αλλαγή περιβάλλοντος και συνηθειών αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Αντιμετωπίστε το με σύκα. Τα σύκα είναι φρούτα καλοκαιρινής περιόδου που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Φυσικά δεν είναι ο μόνος λόγος για να τα απολαύσετε, πέρα από την γλυκιά γεύση που έχουν είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στην υγεία και στην ευεξία του οργανισμού.
Πείτε ναι στο κόκκινο κρασί. Στις βραδινές σας εξόδους προτιμήστε το κόκκινο κρασί αντί των θερμιδογόνων κοκτέιλ. Το κόκκινο κρασί περιέχει λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά. Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για την περιεκτικότητα του σε ρεσβερατρόλη. Η αντιοξειδωτική αυτή ουσία δρα προστατευτικά στου νευρώνες του εγκεφάλου, συμβάλει στην επιβίωση των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς, αρκεί η κατανάλωση του να είναι μετριοπαθής.
*Η Γρηγορίου Βασιλική (Βάλια) είναι Kλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του τμήματος Kλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κατέχει (MSc) μεταπτυχιακό δίπλωμα από το τμήμα Διαιτολογίας- Διατροφής του Πανεπιστημίου Γλασκόβης με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή. Σήμερα είναι Διευθύντρια του Πρότυπου Διαιτολογικού Κέντρου Nutricenter ενώ παράλληλα διατηρεί τη θέση της Υπεύθυνης του Τομέα Διαιτολογίας στον Εκπαιδευτικό όμιλο Ξυνή του IEK Πειραιά.