Αν έχεις μπει σε πρόγραμμα διατροφής τότε η σωστή μερίδα είναι το μυστικό για να χάσεις αποτελεσματικά βάρος. Τις περισσότερες φορές βέβαια, ο υπολογισμός της μερίδας γίνεται με λάθος τρόπο όπως για παράδειγμα με το μάτι. Ακόμη και 100 θερμίδες παραπάνω σε κάθε γεύμα σημαίνει αυτόματα 500 θερμίδες την ημέρα (αν καταναλώνεις 5 γεύματα την ημέρα), δηλαδή 2.500 επιπλέον θερμίδες την εβδομάδα που σημαίνει μέχρι και 5 κιλά τον χρόνο.
Ποια είναι η σωστή μερίδα στις διάφορες κατηγορίες τροφίμων;
Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, προτείνει κάποιες μερίδες για να υπολογίσεις, ενώ συμβουλεύει ότι για την ακριβή μερίδα που θα πρέπει να καταναλώνεις πρέπει να συμβουλευτείς οπωσδήποτε έναν διαιτολόγο.
Τι είναι μία μερίδα;
Αν την μετρήσεις με το χέρι!
Υδατάνθρακες: 1 γροθιά (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά
Πρωτεΐνη: 1 παλάμη με το πάχος της (πουλερικά, ψάρι φιλέτο, μπριζόλα
Λαχανικά: 2 χέρια ανοιχτά (σαλάτα, μπρόκολο στον ατμό
Φρούτα: 1 γροθιά (μέτριο μήλο, μούρα, πορτοκάλι
Λίπη: η άκρη του αντίχειρά σου (λάδι, μαργαρίνη, βούτυρο
Αν την μετρήσεις εναλλακτικά!
Γαλακτομικά
Τυρί = 1 σπιρτόκουτο (60 γραμμ.)
1 φλιτζάνι γάλα = 1 μερίδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι = 1 μερίδα
Δημητριακά και ζυμαρικά
Δημητριακά πρωινού = 2/3 μιας κούπας του καφέ
Ρύζι ή μακαρόνια = 1 φλιτζάνι (300 γραμμ. Μαγειρεμένα).
Ποπ κορν = 2 φλιτζάνια
Ψωμί = 1 iphone (60 γραμμ).
Λίπη /έλαια
Βούτυρο /μαργαρίνη όσο ένα 1 ζάρι (1 κουταλιά της σούπας)
Ελαιόλαδο = 1 κουταλιά της σούπας
Φρούτα και λαχανικά
Ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά = 1 φλιτζάνι
Φρούτα = 1 μέτριο δηλαδή όσο μία μπάλα του τένις
Σταφύλια, κεράσια κλπ = 15 τεμάχια
Πατάτες τηγανητές = 10 τεμάχια
Πατάτες ψητές= 2 στο μέγεθος ενός ποντικιού υπολογιστή
Αποξηραμένα φρούτα = ¼ του φλιτζανιού όσο μισή παλάμη
Ψάρια και θαλασσινά
Απλά ψάρια όπως σαρδέλα, γάβρος κλπ= 1 μέτρια παλάμη γυναικείου χεριού (140 γραμμ)
Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί κλπ = λίγο μικρότερα από μία γυναικεία παλάμη (120 γραμμ)
Θαλασσινά: 12 – 15 μικρές γαρίδες ή 7 μεγάλες ή 6 καλαμαράκια (100-120 γραμμ).
Κρεατικά
Ένα στήθος ή ένα μπούτι = 1 μερίδα (100-120 γραμμ.) όσο μία τράπουλα.
Μπριζόλα, φιλέτο κλπ. όσο ένα κινητό i-Phone.
2 μέτρια μπιφτέκια όσο 2 γλόμποι
Όσπρια
Φακές, φασόλια και ρεβίθια = 1,5 φλιτζάνι (300 γραμμ μαγειρεμένου φαγητού).
Λαδερά
Φασολάκια, μπάμπιες, κουκιά, μπριάμ κλπ. = 2 φλιτζάνια.
Επιδόρπια / γλυκά
1 κομμάτι κέικ = 1 κουτί τράπουλας
1 κομμάτι μαύρης σοκολάτας = 1 πακέτο οδοντικού νήματος
Παγωτό = 1 μπάλα του τένις