Αυτή η παραδοσιακή συνταγή μαγειρίτσας είναι το δείπνο που ετοιμάζεται και σερβίρεται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα το Μεγάλο Σάββατο, ενώ το κύριο πασχαλινό γεύμα που σερβίρεται την Κυριακή του Πάσχα είναι το ψητό αρνί. Η αυθεντική συνταγή μαγειρίτσας έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί τα μέρη του αρνιού που έχουν απομείνει για να μην πάει τίποτα χαμένο.

Συστατικά:

  • 1 κιλό αρνίσιο συκώτι και καρδιά
  • 1 λαιμό αρνιού ή κότσι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι
  • 2 λεμόνια, χυμωμένα
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  1. Ξεπλύνετε το συκώτι αρνιού, την καρδιά και το λαιμό ή το κότσι κάτω από κρύο νερό και κόψτε τα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέστε το αρνί συκώτι, την καρδιά και το λαιμό ή το κότσι στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  4. Ρίχνουμε τόσο νερό στην κατσαρόλα ώστε να σκεπάσει το κρέας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1-1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πέσει από το κόκκαλο.
  6. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη. Στραγγίζουμε τον ζωμό από ένα λεπτό κόσκινο ή τυρί και τον επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
  7. Προσθέστε το ρύζι στην κατσαρόλα και αφήστε το να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ρύζι.
  8. Όσο ψήνεται το ρύζι, χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού.
  9. Μόλις ψηθεί το ρύζι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πήξει.
  10. Προσθέστε το κρατημένο αρνί κρέας στην κατσαρόλα, μαζί με τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό.
  11. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
  12. Σερβίρετε ζεστό, γαρνίροντας με επιπλέον φρέσκα μυρωδικά, αν θέλετε.

Απολαύστε τη σπιτική σας σούπα μαγειρίτσα!