Αν ψάχνεις ένα γλυκό που να θυμίζει Κυριακή στο σπίτι της γιαγιάς, με άρωμα πορτοκαλιού και σιρόπι που αγκαλιάζει κάθε μπουκιά, τότε αυτό το νηστίσιμο ραβανί είναι για εσένα. Χωρίς αυγά, βούτυρο ή γάλα, αλλά με όλη τη νοστιμιά που αγαπάμε στα σιροπιαστά.

Υλικά για το ραβανί

  • 1 φλ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. χυμός πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 1/2 φλ. νερό (προαιρετικά, αν χρειαστεί να αραιώσει λίγο το μείγμα)

Για το σιρόπι

  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • Χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  • Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, τη βανίλια και το ξύσμα.
  3. Προσθέτεις το ελαιόλαδο και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύεις καλά με μια κουτάλα ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέτεις λίγο νερό.
  4. Αδειάζεις το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι (περίπου 25×25 εκ.) και ψήνεις για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
  5. Όσο ψήνεται το ραβανί, φτιάχνεις το σιρόπι: βράζεις τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα για 5-6 λεπτά. Αφήνεις να γίνει χλιαρό.
  6. Μόλις βγει το ραβανί από τον φούρνο, χαράζεις σε κομμάτια και σιροπιάζεις με το χλιαρό σιρόπι σιγά-σιγά για να το απορροφήσει.
  7. Άφησέ το να ξεκουραστεί και να τραβήξει για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σερβίρισμα

Σερβίρεις σκέτο ή με λίγο ινδοκάρυδο από πάνω για έξτρα άρωμα. Ιδανικό συνοδευτικό για ελληνικό καφέ, αλλά και για τις μικρές λιγούρες των νηστειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.