Αν νομίζεις ότι ξέρεις να απολαμβάνεις τον καφέ σου, περίμενε μέχρι να ακούσεις τι έχουν να πουν οι Ιταλοί! Για εκείνους, ο espresso και ο καπουτσίνο δεν είναι απλά ένας τρόπος να ξυπνάνε το πρωί αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία, παράδοση και τέχνη. Φυσικά, όπως κάθε τέχνη, έχει τους δικούς της κανόνες. Πάμε να δούμε μαζί τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι, όταν πίνουμε τον καφέ μας.
Καπουτσίνο μετά τις 11; Άπαπα!
Αν έχεις βρεθεί ποτέ στην Ιταλία, ίσως έχεις παρατηρήσει κάτι περίεργο. Μετά τις 11 το πρωί, κανείς, μα κανείς, δεν παραγγέλνει καπουτσίνο. Για τους Ιταλούς, το γάλα στον καφέ είναι πρωινό θέμα. Εσύ μπορεί να λαχταράς τον αφρό του καπουτσίνο το απόγευμα, αλλά εκείνοι το θεωρούν… ιεροσυλία! Αν θες να γίνεις λίγο πιο “local”, δοκίμασε έναν espresso. Πίστεψέ με, θα φανείς πιο cool.
Ζάχαρη στον καφέ espresso; Μάλλον όχι!
Οι Ιταλοί αγαπούν τον καφέ τους απλό, σκέτο και δυνατό. Αν βάλεις ζάχαρη στον espresso, είναι σαν να τους λες ότι ο καφές τους δεν είναι αρκετά καλός. Και ξέρουμε όλοι πόσο περήφανοι είναι για τον καφέ τους! Αν, όμως, πραγματικά δεν αντέχεις τη γεύση χωρίς ζάχαρη, μήπως να το κάνεις στα κρυφά;
Ο espresso είναι… σουτ!
Μη φανταστείς ότι οι Ιταλοί κάθονται με τις ώρες να πίνουν τον espresso τους. Ούτε καν! Είναι μια γρήγορη υπόθεση, σουτάκι στον πάγκο του μπαρ, κουβεντούλα δύο λεπτών με τον barista, και φύγαμε. Αν τον πίνεις αργά σαν λικέρ, μάλλον σε κοιτάζουν παράξενα!
Μην πεις “Latte” αν δεν εννοείς απλά το γάλα!
Αυτό είναι κλασική παγίδα για εμάς… τους μη Ιταλούς. Ζητάς “latte” και περιμένεις έναν ωραίο, αφρώδη καφέ, αλλά σου φέρνουν… ένα ποτήρι γάλα. Θέλεις καφέ; Πες “latte macchiato” ή “caffè latte” για να σε καταλάβουν.
Μην αλλάζεις το «τελετουργικό» του καφέ
Ο καφές στην Ιταλία είναι ιεροτελεστία. Espresso για ενέργεια, καπουτσίνο μόνο το πρωί, και πάντα σε μικρές ποσότητες. Το να ζητήσεις κάτι “περίεργο”, όπως ένα διπλό macchiato με σιρόπι βανίλιας, μπορεί να τους προκαλέσει… μικρό πολιτισμικό σοκ.
Bonus Tip: Αν θέλεις πραγματικά να εντυπωσιάσεις έναν Ιταλό, μάθε να παραγγέλνεις σαν ντόπια. Ένα “un caffè, per favore” αρκεί. Όχι πολλές εξηγήσεις, όχι πολλές σάλτσες, με απλότητα και στυλ!
Με λίγα λόγια, ο ιταλικός καφές είναι σαν την ιταλική μόδα, απλός, κλασικός και με πολλή αυτοπεποίθηση. Άφησε στην άκρη τις υπερβολές και απόλαυσε τον καφέ σου όπως πρέπει!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply