Πάνω από 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Τόκιο και στο Χονγκ Κονγκ για να συμμετάσχουν σε έναν εντελώς διαφορετικό διαγωνισμό: το “Space-Out Competition” ή αλλιώς “Διαγωνισμός Χαζέματος”. Ο στόχος; Να μην κάνουν απολύτως τίποτα για 90 ολόκληρα λεπτά.

Τι είναι ο “Space-Out Competition”;

Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, από τη visual artist Woopsyang, η οποία είχε βιώσει εξουθένωση και έντονο άγχος από την καθημερινότητά της. «Αναρωτιόμουν γιατί αγχώνομαι τόσο όταν δεν κάνω τίποτα», είπε η ίδια στο CNN. «Έβλεπα τους άλλους να ζουν με γρήγορους ρυθμούς και ένιωθα ότι δεν είμαι αρκετή. Ίσως όμως κι αυτοί να ήθελαν να κάνουν ένα διάλειμμα, όπως εγώ».

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός διαγωνισμού όπου όλοι απλώς… χαζεύουν μαζί, την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος. Από τότε, ο διαγωνισμός έχει ταξιδέψει σε πόλεις όπως το Πεκίνο, το Ρότερνταμ, η Ταϊπέι, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

Κανόνες και συμμετοχές

Οι κανόνες είναι αυστηροί, αν κάποιος κοιμηθεί, μιλήσει ή κάνει έστω μια μικρή κίνηση για να νιώσει πιο άνετα, αποβάλλεται. Οι διαγωνιζόμενοι ελέγχονται κάθε 15 λεπτά για τους καρδιακούς τους παλμούς, ώστε να διαπιστωθεί ότι παραμένουν χαλαροί, ενώ το κοινό ψηφίζει τον αγαπημένο του συμμετέχοντα.

Επιτρέπονται κάποια μικρά αντικείμενα ή props – ένας συμμετέχων, για παράδειγμα, κρατούσε ένα παγωτό που έλιωνε, δείχνοντας πόσο ήρεμος και «στον κόσμο του» ήταν.

Ποιοι κέρδισαν και γιατί έχει σημασία

Στο Τόκιο, από τους 528 που δήλωσαν συμμετοχή, επιλέχθηκαν οι 90, ενώ στο Χονγκ Κονγκ υποβλήθηκαν πάνω από 1.200 αιτήσεις, από τις οποίες προκρίθηκαν οι 70. Οι νικητές στο Τόκιο κέρδισαν ένα ταξίδι στην περιοχή Ίσε Σίμα, ενώ στο Χονγκ Κονγκ το έπαθλο ήταν ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Νότια Κορέα.

«Στο Χονγκ Κονγκ, οι άνθρωποι είναι συνεχώς αγχωμένοι και βιαστικοί», είπε ο συμμετέχων Jacki Luk. «Αυτός ο διαγωνισμός είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκουράσεις το μυαλό σου και να χαλαρώσεις πραγματικά».

Μήνυμα με βαθύτερη σημασία

Για την Woopsyang, το «μη κάνεις τίποτα» δεν είναι απλώς διακοπή – είναι μια πράξη αντίστασης στον υπερβολικό ρυθμό της σύγχρονης ζωής. «Πιστεύουμε πως το να μην κάνουμε τίποτα είναι χάσιμο χρόνου», εξηγεί. «Αλλά στην πραγματικότητα, ο χρόνος αυτός είναι απολύτως απαραίτητος».

Ο διαγωνισμός δεν είναι μόνο παιχνίδι. Είναι μια υπενθύμιση ότι χρειαζόμαστε χώρο για να αναπνεύσουμε – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.