Mια μοναδική έκθεση σε έναν πρωτότυπο χώρο από έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη: «Phytobiosomes» από τον Costas Picadas από τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
«Phytobiosomes»: η μοναδική έκθεση του επιδραστικού καλλιτέχνη Costas Picadas εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 19 Μαΐου για να φέρει πιο κοντά την τέχνη με την υγεία, για έναν κόσμο καλύτερο με μεγαλύτερη ελπίδα.
Κάποτε, ο μεγάλος καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι έκανε «ποίηση», αποτυπώνοντας την ανατομία του σώματος, χωρίς καν να έχει στα χέρια του λεπτομερείς εικόνες των οργάνων μας.
Σήμερα, που η εικόνα των οργάνων του σώματος είναι πάνω και από καθαρή και συγκεκριμένη, ένας καλλιτέχνης καλείται να μετατρέψει αυτόν ακριβώς τον ρεαλισμό σε ποίηση. Αυτό κάνει ο Costas Picadas με ευαισθησία και πρωτοτυπία, με ακρίβεια και ποιητική διάθεση. Και με εξαιρετικό, επίσης ποιητικό τρόπο και ευγένεια ψυχής και τέχνης, η επιμελήτρια εκθέσεων και καθηγήτρια Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College of Criminal Justice της Νέας Υόρκης, Θάλεια Βραχοπούλου αναλαμβάνει το curation, την επιμέλεια δηλαδή αυτής της μοναδικής και ξεχωριστής έκθεσης.
PHYTOBIOSOMES | Επιμέλεια, κείμενο Θάλεια Βραχοπούλου
Τα έργα του Costas Picadas, με τίτλο «Όργανα του σώματος – Πνεύμονες, Καρδιά ή Εγκέφαλος» παρουσιάζουν τις μεθόδους θεραπείας της ίδιας της φύσης.
Στις εικόνες του καλλιτέχνη, μέσα από την αποσύνθεση των οργάνων του σώματος αναδύονται νέα φυτά, των οποίων η θεραπευτική φαρμακευτική αξία ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Αυτή η φυσική διαδικασία ανακύκλωσης, στο έργο του Costas Picadas αναπαρίσταται μέσω ενός συνδυασμού ασώματων οργάνων και φυτών. Με έναν τρόπο, ο Costas Picadas προτείνει τη δική του καλλιτεχνική μετάφραση όσον αφορά τη θεραπεία της φύσης.
Ως χώρος, το Νοσοκομείο Ντυνάν είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τα ανατομικά και θεραπευτικά έργα του Costas Picadas. Όπως τα νοσοκομεία αποτελούν το κατεξοχήν περιβάλλον της ιατρικής θεραπείας, τα έργα τέχνης του Picadas «θεραπεύουν» την ανθρώπινη ψυχή. Το νοσοκομείο αποτελεί τον ενδεδειγμένο τόπο όπου η επιστήμη, η τέχνη και η ιατρική συναντώνται με τη φύση, πρωταγωνίστρια μέσα από τα μάτια του καλλιτέχνη.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη Costas Picadas και την έκθεση
Ο Costas Picadas γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην École des Beaux-Arts και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή του Λούβρου στο Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 90 εκθέσεις διεθνώς. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, επιδιώκοντας να ενώσει την τέχνη με την επιστήμη.
Έχει ειδικευθεί στην εικαστική φωτογραφία και στη video-art, εστιάζοντας περισσότερο το ενδιαφέρον του στη γεφύρωση των σχέσεων Επιστήμης και Τέχνης, ιδιαιτέρως της Επιστήμης που αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό και τις ζωτικές του βιολογικές λειτουργίες, όπως είναι π.χ. το καρδιοαναπνευστικό, το κυτταρολογικό και το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Σύμφωνα με τον Costas Picadas, «Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το φυσικό περιβάλλον και τις ευεργετικές του ιδιότητες που κάποτε βοηθούσαν στη ρύθμιση του νευρικού μας συστήματος. Ωστόσο, στη διάρκεια της εξέλιξής μας, όταν επιστρέφουμε στη φύση, η συμβίωση που αναπτύσσουμε μαζί της επανέρχεται στη μνήμη μας και λειτουργεί αυτόματα»
Επιμέλεια: Δρ. Θάλεια Βραχόπουλος
Mέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθεί στον σύλλογο «ΦΛΟΓΑ Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια» για τη στήριξη του σπουδαίου έργου του.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply