Συμβαίνει κάθε φορά που μπαίνεις στο μπάνιο. Έτσι όπως μουσκεύεις έτσι βλέπεις – με έκπληξη ίσως- τα δάχτυλά σου να ζαρώνουν. Να γίνονται κάτι σαν ώριμο δαμάσκηνο και –από μικρό παιδί- ίσως να ανρωτιέσαι! Γιατί τι παθαίνω αυτό; Τι είδους αντίδραση είναι και σε τι;

Μέχρι σήμερα το έχεις παρατηρήσει και σε στιγμές που ιδρώνουν τα δάχτυλά σου ή αν τα τρίβεις για αρκετή ώρα.

Μήπως οφείλεται στην ώσμωση- λέμε τώρα!

Τι είναι η ώσμωση;

Η ώσμωση είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία ο διαλύτης κινείται, αυθόρμητα, μέσω μεμβράνης που είναι διαπερατή για τα μόριά του όχι όμως και για τα μόρια της διαλυμένης ουσίας και διαχωρίζει δύο διαλύματα διαφορετικών συγκεντρώσεων ή χωρίζει ένα διαλύτη από ένα διάλυμα. Χωρίς την ύπαρξη της μεμβράνης θα συνέβαινε απλή ανάμιξη των δύο διαλυμάτων ή του διαλύτη και του διαλύματος. Αν από την ημιπερατή μεμβράνη περνά και διαλυμένη ουσία, τότε η διαδικασία παύει να είναι ώσμωση και γίνεται διάχυση μεταξύ των δύο διαλυμάτων.

Η ώσμωση πραγματοποιείται με σκοπό να εξισωθούν οι συγκεντρώσεις των διαλυμάτων από τις δύο πλευρές της ημιπερατής μεμβράνης. Το φαινόμενο της ώσμωσης είναι πολύ σημαντικό στα διάφορα βιολογικά συστήματα, καθώς πολλές βιολογικές μεμβράνες είναι ημιπερατές.

Επειδή δεν ήμου ποτέ καλή στην φυσική δεν καταλαβαίνω λέξη από τα παραπάνω. Το μόνο που ξέρω είναι οτι τα χέρια μου δε μπορεί να έχουν περισσότερο νερό από το νερό άρα πάει περίπατο αυτή η θεωρία!

Ας είναι… Το φαινόμενο της «ζάρας» έχει να κάνει με το νευρικό μας σύστημα.

Είναι μία φυσική αντίδραση που έχει να κάνει με το DNA μας. Πως ανοιγοκλείνεις τα βλέφαρα όταν έρχεται κάποιος να σε χτυπήσει; Είναι μία νευρική αντίδραση για να προστατευθείς. Έτσι και τα δάχτυλα. Συγκεντρώνουν υγρασία προκειμένου να μπορούν να κρατάνε αντικείμενα όταν αυτά είναι πολύ υγρά.

Με λίγα λόγια!

13

Το νευρικό σύστημα προκαλεί τις «ρυτίδες- ζάρες» πιέζοντας τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα τα οποία «ξαρώνουν» την εξωτερική επιφάνεια.

Και αυτό ήταν ένα μάθημα φυσικής για σήμερα!