Έχοντας βιώσει μια πρόβα τζενεράλε του χειμώνα τις τελευταίες μέρες, το μυαλό (και στομάχι) μας πήγε αμέσως στα φαγητά και ροφήματα που λατρεύουμε να καταναλώνουμε τους κρύους μήνες του χρόνου.
Πολλές από τις αγαπημένες μας διατροφικές μας συνήθειες είναι και άκρως ωφέλιμες για την υγεία μας.
Ιδού για ποιες τροφές η απόλαυση συναντά την υγεία:
Το ρόφημα ζεστής σοκολάτας
Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν την αυξημένη έκκριση κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή του άγχους που συνδέεται με τη συγκέντρωση κοιλιακού λίπους. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell το κακάο συγκεντρώνει 5 φορές περισσότερα αντιοιξειδωτικά από το μαύρο τσάι. Επιπλέον, ο συνδυασμός υδατανθράκων και πρωτεΐνης που υπάρχει στο ρόφημα ζεστής σοκολάτας βοηθά στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών έπειτα από έντονη άσκηση, βάσει έρευνας που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Περιοδική Έκδοση για την Αθλητική Διατροφή και Μεταβολισμό (International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism). Βέβαια, για να απολαύσουμε τα οφέλη του ζεστού κακάο δίχως να κλαίει η ζυγαριά μας, καλό είναι να καταναλώνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα, δίχως ζάχαρη.
Η σούπα με κοτόπουλο και noodles
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά προσωπικά αποτελεί τη στάνταρ επιλογή μου για κινέζικο φαγητό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός σούπας με κοτόπουλο, λαχανικά και noodles, συγκεντρώνει πρωτεΐνη, βιταμίνες και φυτικές ίνες ενώ παράλληλα είναι γνωστό πως αν ξεκινάμε το γεύμα μας με σούπα κονσομέ (σούπα με ζωμό) επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός και κατά συνέπεια καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα. Σύμφωνα με έρευνα άτομα που καθιέρωσαν την κατανάλωση σούπας κονσομέ πριν από κάθε τους γεύμα, κατανάλωναν ως και 20% λιγότερες θερμίδες την ημέρα.
Ρεβίθια
Μισή μόνο κούπα ρεβίθια αρκεί για να λάβουμε το 40% της ημερήσιας ανάγκης σε πρωτεΐνη και 70% σε φυτικές ίνες. Τα ρεβίθια βοηθούν επίσης στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της όρεξης για φαγητό καθώς το συγκεκριμένο όσπριο συγκρατεί πολύ νερό στον καρπό του και έτσι νιώθουμε γρήγορα «φουσκωμένοι» κατά τη διάρκεια κατανάλωσης του. Απολαύστε τα ρεβίθια ως σούπα, με ρύζι ή σε σαλάτα.
Κολοκύθα
Ένα εποχιακό αγαθό των ημερών, η κολοκύθα που χρησιμοποιείται σε πίτες και ριζότο, αποτελεί μια υπέροχη πηγή Β καροτίνης την κύρια ουσία δηλαδή της βιταμίνης Α, που βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών που το συνοδεύουν που συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού λίπους. Επίσης, η Β καροτίνη θεωρείται ωφέλιμη τροφή σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
Κόκκινο κρασί
Όχι, ότι είναι απαγορευτικό να το καταναλώνουμε το καλοκαίρι, αλλά να, το απολαμβάνουμε περισσότερο ένα, δύο…ποτηράκια κόκκινο κρασί το χειμώνα. Πέρα από τη γνωστή ιδιότητα του κόκκινου κρασιού στην καταπολέμηση καρδιακών νοσημάτων, η ρεσβερατρόλη, η ουσία δηλαδή που περιέχεται στους καρπούς των κόκκινων σταφυλιών, αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό που θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας ενώ καταπολεμά παράλληλα την συγκέντρωση παραπάνω λιποκυττάρων στο σώμα.
Ταυτόχρονα, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στα Αρχεία της Διεθνούς Ιατρικής (Archives of Internal Medicine) ισχυρίστηκε πως οι γυναίκες που έπιναν ένα με δύο ποτήρια κρασί την ημέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να βάλουν κιλά σε σχέση με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Το μυστικό βέβαια βρίσκεται στο μέτρο! Καλό είναι να μένουμε στα μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα!
Χειμερινές διατροφικές απολαύσεις που κάνουν καλό στην υγεία!
Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού και όχι επιστημονικού χαρακτήρα
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!