Σίγουρα έχεις ακούσει τον όρο “αυτοεκπληρούμενη προφητεία”. Σε αντίθετη περίπτωση θα σε βοηθήσω: Ο όρος αυτοεκπληρούμενη προφητεία εισήχθη από τον Robert Merton στο βιβλίο «Κοινωνική Θεωρία και Κοινωνική Διάρθρωση» το 1949. «Είναι εκείνη η πρόβλεψη ή δήλωση που παρότι μπορεί να είναι λανθασμένη στην πορεία βγαίνει αληθινή».
Όταν λοιπόν στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, και κάθε καλοκαιριού, δοκίμασες το μαγιό, το σορτσάκι ή το αέρινο φορεματάκι και δήλωσες “Είμαι ΤΟΣΟ χοντρή” ίσως να μην γνώριζες τη μελέτη που διεξήχθη στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας και δημοσιεύθηκε στην περιοδική έκδοση Obesity Journal η οποία φανερώνει πως αν πιστεύεις ότι έχεις παραπανίσια κιλά τότε κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξεις υπέρβαρη σε κάποια φάση της ζωής σου.
Που στήριξαν το εν λόγω συμπέρασμα; Οι ερευνητές κοίταξαν δεδομένα 1000 εφήβων που δεν ήταν υπέρβαρες και τις εξέτασαν ξανά όταν έφτασαν στις ηλικίες από 24 έως 30 ετών. Οι μισές από αυτές διατηρούσαν ένα φυσιολογικό βάρος ενώ οι υπόλοιπες είχαν παραπάνω κιλά. Η διαφορά ανάμεσα στους υπέρβαρες ήταν πως ένα ποσοστό που κυμαινόταν από 60% έως 78% πίστευαν πως είχαν περιττά κιλά όταν ήταν έφηβες.
Με λίγα λόγια, οι έφηβες που είχαν φυσιολογικό βάρος αλλά είχαν αντίθετη άποψη τελικά κατέληξαν με παραπάνω κιλά στην ενήλικη ζωή τους βάσει μετρήσεων του BMI και της διαμέτρου της μέσης.
Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την κατάληξη στο στρες αλλά και την πίεση από τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς (η αυτοεκπληρούμενη προφητεία που λέγαμε;)
Μήπως να αλλάζαμε τακτική και να αρχίζαμε να δηλώνουμε φωναχτά “Είμαι ΤΟΣΟ αδύνατη” και να δούμε τι θα γίνει;
Πέρα από την πλακά, χρειάζεται προσοχή στο θέμα “αυτοπεποίθηση” ειδικά όταν ένα κορίτσι διανύει την περίοδο της εφηβείας.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!