Από τη σεφ Ντίνα Νικολάου
Πώς θα τρώγαμε το ρυζόγαλο και τις κρέμες χωρίς μπόλικη κανελίτσα; Θα υπήρχαν τα μπισκότα κανέλας; Και τι θα ήταν τα σιροπιαστά μας χωρίς το μυρωδάτο και κανελάτο σιρόπι τους; Εκτός από τις κλασικές της χρήσεις, είμαι εδώ για να σας προτείνω μερικές ιδιαίτερες ιδέες για να απολαύσετε το θεϊκό άρωμα της κανέλας στο έπακρο!
Αγορά και διατήρηση
- Προτιμώ να την αγοράζω από μπαχαράδικα, χύμα, για να ελέγχω το άρωμα και την κατάστασή της, ιδίως τα ξυλάκια.
- Σκόνη και ξυλάκια φυλάγονται σε γυάλινα βαζάκια, καλά κλεισμένα, για έως και 2 χρόνια.
Πώς χρησιμοποιώ τα ξυλάκια κανέλας
- Σε όλα σχεδόν τα σιρόπια (για μπακλαβά, ραβανί, σαραγλάκια κ.ά.).
- Για να αρωματίσω ξίδι.
- Σε κοκκινιστά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο και σε όλες τις σάλτσες ντομάτας.
- Σε κόκκινο κρασί (γλυκό ή ξηρό) που θα ζεστάνω για ένα ζεστό καλωσόρισμα ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ.
Πώς χρησιμοποιώ τη σκόνη κανέλας
- Στα περισσότερα ωμά ή καβουρδισμένα μείγματα μπαχαρικών (όπως το γκαραάμ μασαλά).
- Στην βελουτέ καροτόσουπα.
- Στον πουρέ καρότου, μαζί με πορτοκάλι.
- Στα ψητά μήλα, όπου τη βάζω στη γέμιση με ξηρούς καρπούς αλλά και στο σερβίρισμα.
- Για να πασπαλίσω κρέμες με βάση τη βανίλια και το γάλα, όπως το ρυζόγαλο, την καστάρντ ή την κρεμ μπρουλέ.
Διαβάστε περισσότερα στο www.dinanikolaou.gr.
Το «Μαμά Πεινάω» είναι μία ιδέα του Τάσου Αντωνίου όπου μαζί με αγαπημένους φίλους βρίσκουν τις καλύτερες ειδήσεις για το φαγητό,το κρασί, τα γλυκά και οτιδήποτε άλλο όμορφο και ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζουν!