Διανύουμε μια περίοδο που όταν ρωτάς για τα νέα κάποιου γνωστού σου, λαμβάνεις την απάντηση «χάλια είναι, με πυρετό/κρυολόγημα/βήχα». Σε μια τέτοια κατάσταση η σωστή κίνηση είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ωστόσο, υπάρχουν κάποια γιατροσόφια που περνάνε από γενιά σε γενιά (κάτι σαν τη συνταγή της σπανακόπιτας) που μπορεί να σε ανακουφίσουν όταν εκδηλωθεί η γρίπη. Μπορεί να φαίνεται λίγο οπισθοδρομικό να εφαρμόζεις γιατροσόφια αλλά σκέψου ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές γεννήθηκαν μια εποχή που δεν ήταν εξελιγμένα ούτε τα φάρμακα, ούτε όλοι είχαν πρόσβαση στα φάρμακα κι έτσι ίσως να είναι περισσότερο αποτελεσματικά από όσο νομίζεις:
Αν έχει κλείσει εντελώς η φωνή σου, πιες ένα ποτήρι πολύ ζεστό γάλα στο οποίο θα έχεις βράσει μια χούφτα χερέφυλλο.
Για ανακούφιση του λαιμού βράζεις γάλα και ρίχνεις μέσα μια κουταλιά μέλι.
Κλειστός λαιμός και μύτη; Πριν τον ύπνο δέσε γύρω από το λαιμό σου ένα μαντήλι στο οποίο μέσα θα έχεις βάλει ένα βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα.
Αν έχεις ανεβάσει πυρετό, βάλε μια κομπρέσα στο μέτωπο ποτισμένη με νερό παγωμένο και μία κούπα ξύδι. Ρίχνει γρήγορα τον πυρετό.
Επειδή συνήθως ο πυρετός ανεβαίνει τη νύχτα, μπορείς ειδικά στα παιδιά, να τους φοράς κάλτσες που θα έχουν βραχεί με οινόπνευμα. Όπως εξατμίζεται το οινόπνευμα απορροφά τη θερμότητα από το σώμα κι έτσι πέφτει ο πυρετός.
Αν υποφέρεις από κρυολόγημα, κάνε εντριβή με λάδι από ευκάλυπτο ή καμφορέλαιο.
Για την μπουκωμένη μύτη μερικές σταγόνες με ζεστό νερό και ½ κουταλιά αλάτι είναι ό,τι πρέπει για την αποσυμφόρηση.
Το παρόν άρθρο είναι συμβουλευτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!